12-15 maj: kreativa workshops

Heatex, en stor gammal industrilokal i Trelleborg som numera fungerar som och kontor för kommunen, förvandlades till en kreativ verkstad, med konstnärligt inredda rum. Ett team från Streetcorner, KRETS och Trelleborgs Museum arbetade under flera dagar med förberedelser och byggnation. Samarbetet med Trelleborgs alla fritidsgårdar, Kulturskolan och Söderslättsgymnasiet resulterade i att 80 aktiva ungdomar kunde delta i skissen till Jätteväggens motiv.

Projektet ville bjuda in till nya upplevelser, galna upptåg i oömma rum där alla skulle kunna prova på många olika arbetssätt och kreativa uttryck och känna delaktighet i projektet. Allt i syfte att lära sig om komposition, färg, proportioner, arbeta stort och tillsammans samt hitta flowet till den stora målningen.

Workshoparna

Workshoparna bestod av olika delar och inspirerades av arbetstekniker, motto och design från DUX: Uppfinningen, Perfektionen och Hållbarheten.

Deltagarna i grupper om åtta personer hämtades upp från vardera fritidsgård – turens första stopp gjordes vid Jätteväggen för konkret visualisering av projektets slutmål. Deltagarna fick se väggens stora ytor och lyssnade på historien om platsen.

Därefter vidare till Heatex där deltagarna möttes av färgad rök, en hemlig garageport, DJ Anna som spelade hög musik och fantastiska dansare från Danzfit som gav energi och puls.

Berättelsen kunde börja, deltagarna hade kommit till en påhittad möbelfabrik där “världens bästa möbler tillverkas”. Berättaren var Efraim Ljung som levde för över 100 år sedan som introducerade workshopens olika delar genom att dela med sig av historier om sitt liv, resor, entreprenörskap, visioner och samarbeten.

De olika delarna

  • Det var en spiralfjäder som förändrade livets riktning för Efraim. Hur får man en idé att växa till att våga starta en stor fabrik? En erfarenhet, en resa, det oväntade mötet kan bli triggern som kan förändra framtiden. – Var alltid beredda och öppna för nya intryck, världens bästa uppfinning kanske ligger runt hörnet!

    Rummet hade samma proportion som den riktiga väggen i höjd, nära 6 meter. Tre projektorer, hundratals bilder och olika ljuskällor skulle blandas och mixas i regi av ungdomarna. Dansarna poserade och blev silhuetter framför projektorns sken. Bilder från dåtiden och nutidens Trelleborg blev till nya bilder för att skapa framtiden.

    Två deltagare fick besöka Bokstavsrummet, ett hemligt rum bakom en stor röd dörr, för skönt häng med fågelkvitter, DUX soffa, stämningsljus och viktiga värdeord och stadens gatunamn på väggarna. Där gavs tre uppgifter, välj ut Trelleborgs bästa platser och motivera varför, vad saknas i staden? och skriv din framtida adress. Samtalen flödade och önskemålen var många om vad som behövs i staden, vad man vill göra och hur vill man påverka den.

    De ungas önskemål

    Sköna häng och mötesplatser för alla generationer, laglig graffitivägg, mer musik och öppna scener som får användas, utebio, roliga badställen, mycket grönt i staden, coolare skateramper, trampolinpark, nattklubb och bra dansställen, mysiga fik, fler konstverk på fasaderna, ett jättestort museum, roliga lekplatser, festivaler, fotbollshäng, snyggare stad och tryggare, bra klädbutiker, gratis bio, fina picknickplatser, dansställen, mer ljus i parken, en plats där konst och idrott görs ihop, foodtrucks.

    – Nu är Trelleborg en slumrande stad, de gamlas stad. Staden behöver väckas, med mycket aktiviteter, så vi unga också får plats.

    De ungas framtida adresser

    Solrosgränden, Partyavenyn, Kärleksspåret, Kosvängen, Fredsstigen, Dansstigen, Gemenskapsvägen, Trygghetsgatan, Färggladsgatan, Papegojagatan, Blomstergatan, Vänskapsgatan, Tivoligatan, Lyckogatan, Framtidsgatan, Superhjältsgatan.

    Trelleborgs bästa platser

    • Sjöormen på Stortorget – bra mötesplats mitt i centrum, nära till allt
    • Flaningen – lugn och harmonisk plats för alla möjliga aktiviteter, där finns gemenskap, fåglar och själ
    • Badhuset – älskar vatten och att simma
    • Centralstationen – fin byggnad där man kan hänga och resa iväg till andra städer
    • Albäcksskogen – lugn och fin miljö där alla är välkomna oavsett ålder
    • Fritidsgården – det var där jag lärde mig respekt
    • Trelleborgen – skön plats med mysiga hus och vikingar
    • Vångavallen – gillar fotboll väldigt mycket
    • Dalabadet – bra sandstrand, bad och en brygga att hoppas ifrån
    • Granlundaområdet  – bra träningsplats
    • Museet vid torget – en rolig plats med spännande rum, gillar historia och att måla
    • Skateparken – gillar parkour och att köra skateboard
    • Skolan – där finns alla kompisar
  • Hur skapar man en unik design? Efraim berättar om vikten att skapa ett bra team och hitta kreativa samarbeten. Genom att korsbefrukta olika genre, inspireras av många kulturer, vara nyfiken och vetgirig, utforska naturens former och människans anatomi kan världens bästa fåtölj skapas och former som superellipsen bli en förevigad möbelklassiker. Låt er inspireras – låt tyngdlagen verka – hitta känslan!

    Tillsammans med musik och coola danser från Danzfit genomfördes olika fysiska övningar i gunga, action-painting med skrivbordsstol och drop-pendel. Det gällde att vara modig, lita på intuitionen, samarbeta, hitta flowet och använda hela kroppen.

    Workshopen skulle vara kravlös, lekfull och inspirerande. Alla var på samma nivå, ingen hade någonsin provat något liknande tidigare.

  • Hur kan vi skapa saker som håller under flera livstider? Efraim Ljung delar med sig av sina dåliga beslut och misstag, men berättar också om resan att ta ansvar, lösa problemet och omvärdera situationen, inte ge upp – först då kommer utveckling. Vi måste våga misslyckas för att lyckas!

    En landningsbana med tejp markerades på golvet och i sista workshopen gick resan på små barnsparkcyklar tillbaka till Trelleborg. Genom att använda stora färgfyllda svampar slängdes stora färgfläckar upp på väggen, härifrån fick deltagarna därefter utforska “misstaget”, måla stort och skapa något nytt. Deltagarna fick testa på olika konstnärliga tekniker och diskutera kring vad som är en hållbar plats och stad. Steg för steg växte väggens motiv fram, varje grupp byggde vidare från den grupp som varit på plats dessförinnan. Tillsammans skapades en väggmålning.

    Workshopen fungerade även som team-building och fritidsledarna tillsammans med de unga kunde tillsammans mötas i kreativa övningar. Nya relationer skapades och för alla involverade uttrycktes uppskattning,

    – Det är ju detta som saknas, tänk om vi unga fått vara i en cool lokal som denna.

    Det var första gången på länge man gjorde en aktivitet tillsammans då pandemin tvingat stänga ner träningar, fritidsgårdar och digital undervisning rådde.

    Det framkom tydliga önskemål om att väggen skulle ha färgglada färger, med mycket djur och natur. Nu fanns alla skisser redo till motivet.

Workshoparna hölls i en tom fabrikslokal.

Fotograf: Andreas Turesson

Foton av Trelleborg visade som inspiration.

Fotograf: Anna Pauli

För att väcka kreativiteten ordnades en landningsbana med tejp på golvet och deltagarna fick cykla på små barncyklar genom banan.

Fotograf: John Erenbo

Danzfit inspirerade genom dansuppvisning.

Fotograf: John Erenbo

Radioreporter på besök.

Fotograf: Anna Pauli

Kultur- och fritidsförvaltningen