12-15 maj: kreativa workshops

Heatex, en stor gammal industrilokal i Trelleborg som numera fungerar som och kontor för kommunen, förvandlades till en kreativ verkstad, med konstnärligt inredda rum. Ett team från Streetcorner, KRETS och Trelleborgs Museum arbetade under flera dagar med förberedelser och byggnation. Samarbetet med Trelleborgs alla fritidsgårdar, Kulturskolan och Söderslättsgymnasiet resulterade i att 80 aktiva ungdomar kunde delta i skissen till Jätteväggens motiv.

Projektet ville bjuda in till nya upplevelser, galna upptåg i oömma rum där alla skulle kunna prova på många olika arbetssätt och kreativa uttryck och känna delaktighet i projektet. Allt i syfte att lära sig om komposition, färg, proportioner, arbeta stort och tillsammans samt hitta flowet till den stora målningen.

Workshoparna

Workshoparna bestod av olika delar och inspirerades av arbetstekniker, motto och design från DUX: Uppfinningen, Perfektionen och Hållbarheten.

Deltagarna i grupper om åtta personer hämtades upp från vardera fritidsgård – turens första stopp gjordes vid Jätteväggen för konkret visualisering av projektets slutmål. Deltagarna fick se väggens stora ytor och lyssnade på historien om platsen.

Därefter vidare till Heatex där deltagarna möttes av färgad rök, en hemlig garageport, DJ Anna som spelade hög musik och fantastiska dansare från Danzfit som gav energi och puls.

Berättelsen kunde börja, deltagarna hade kommit till en påhittad möbelfabrik där “världens bästa möbler tillverkas”. Berättaren var Efraim Ljung som levde för över 100 år sedan som introducerade workshopens olika delar genom att dela med sig av historier om sitt liv, resor, entreprenörskap, visioner och samarbeten.