11 juni-23 juni: konstverket

Den 11 juni påbörjades målningen av Jätteväggen på Strandridaregatan 8. Intresset var stort och flera hundra personer hade anmält sig för att delta under de kommande tio dagarna. Konstnärerna från Streetcorner var redo att leda alla trelleborgare i skapandet av världens bästa muralmålning.

Väggen grundades med färgfyllda brandsläckare som gav drop-effekt och vackra övergångar. Färglager byggdes upp för att ge djup och struktur. Det blev långa och intensiva dagar för konstnärerna. För att hålla tidsramen arbetade de i skift så att dygnets alla timmar användes. Under nattens mörker projiceras motivet upp. Konturerna i motivet målades för att på dagen kunna fyllas med färg.

Ett bokningssystem hade inrättats och konstnärerna från Streetcorner vägledde deltagarna, indelade i grupper om åtta personer, i den konstnärliga processen. De såg till att både skaparglädje och alla bidrag togs tillvara. Med tydliga penseldrag byggdes motivet sakta upp, och för att nå den allra högsta delen av väggen användes rollers med sex meter långa skaft.

Under målningsperioden arrangerades konserter, workshops och kreativa möten. En oerhörd nyfikenhet och positiv respons fyllde platsen med energi. Engagemanget var inte bara stort för de som var med och målade. Trelleborgare, andra konstnärer, Malmöbor med flera kom förbi för att heja på, betrakta eller bara hänga. Någon kom med vatten, en annan med äpplen.

Den 23 juni 2021, exakt två månader efter att det offentliga vardagsrummet byggts upp, invigdes Jätteväggen – world’s greatest collective mural. Det blev en stor fest med ett gediget program som lockade hundratals besökare. Genom musik, dans och tal uppmärksammades det fantastiska arbete som Streetcorner och alla trelleborgare hade lagt ner sin själ i.

Ett världsunikt projekt med nära 500 aktiva deltagare. Ett konstprojekt som värnar om inkludering, medskapande och rätten att få uttrycka sig och vara med och forma sin omgivning. Tillsammans kan vi förändra attityder, använda vår kreativitet och finna inspiration och framtid i staden Trelleborg.

Motivet till muralmålningen växte fram ur fantastiska bidrag från trelleborgare som visat kärlek och engagemang. Med bilder, samtal och workshops har olika generationer mötts i målningen av Jätteväggen.

Framåtblick med hjälp av platsens historia

Anna Pauli, kulturprojektet KRETS, som varit delprojektledare för målandet:
World’s greatest collective mural är världens bästa kollektiva muralmålning. Projektet är helt unikt på grund av storleken och medskapandet. Vi är överväldigade över engagemanget och den unika samverkan mellan så många i staden.

Annika Börjesson, Trelleborgs Museum:
– Jätteväggen visar att det blir som allra bäst när vi arbetar tillsammans. Muralmålningar i offentliga rum bidrar till en bättre livsmiljö, inspirerar till kreativitet och möten – där människan och miljön ska vara utgångspunkten för hur staden utvecklas. Genom att ta tillvara på platsens historia och blicka framåt för nya behov får vi en hållbar utveckling och stark identitet där inkludering blir en självklarhet.