Idéburet offentligt partnerskap (IOP)
Idéburet offentligt partnerskap (IOP) är en samverkansmodell mellan det offentliga och den idéburna sektorn med syfte att hantera någon form av samhällsutmaning.
Idéburna organisationer har ofta särskild kunskap som är viktig för att möta förändringar och utmaningar i samhället. Det är därför viktigt att offentlig verksamhet samverkar med den idéburna sektorn för att få ta del av den kunskapen. Ett sätt att samverka är genom ett så kallat IOP. För det civila samhället kan IOP vara ett sätt att aktivt delta och bidra till samhällsutvecklingen.
När kan IOP användas?
Att komma fram till ett IOP är en gemensam process för den aktuella idéburna organisationen och kommunen. Till stor del handlar det om att skapa mesta möjliga samhällsnytta.
Utgångspunkter:
- Till skillnad från en offentlig upphandling har överenskommelsen inte formen av ett kommersiellt avtal med till exempel detaljreglering och sanktioner. IOP är en samverkansform som bygger på tillit. Avtalet ska enbart övergripande reglera vad som ska göras, ange vem som bidrar med vilka resurser och hur länge avtalet gäller.
- Syftet med IOP ska vara att uppnå ett eller flera allmännyttiga mål. Komplexa frågor där det inte finns en färdig lösning eller tjänst att köpa in är lämpliga att teckna IOP kring.
- Både den idéburna organisationen och kommunen måste bidra till överenskommelsen, till exempel med pengar, lokal, volontärer eller liknande.
- Det ska inte vara kommunen som beställer en insats, eller detaljreglerar. I sådana fall är troligen upphandling ett bättre alternativ.