Trafikanordningsplan (TA-plan)
Om du ska utföra ett arbete på offentlig plats som kräver att du helt eller delvis stänger av en trottoar, gågata, cykelbana, väg eller en eller flera parkeringsplatser, så behöver du inkomma med en trafikanordningsplan (TA-plan) till kommunen.
Krav på trafikanordningsplan kan till exempel gälla vid grävning eller vid arbete på en fasad där du behöver stå med ställningar, lift eller liknande.
Även nöjes- och idrottsevenemang som påverkar trafik och parkeringsplatser kräver en trafikanordningsplan och/eller en etableringsplan som visar hur ytan stängs av, hur trafik eventuellt behöver ledas om eller hur transporter till evenemanget kommer att köra.
Om du som entreprenör eller privatperson tillfälligt behöver hämta el från en annan byggnad eller från ett elskåp och denna åtgärd innebär att elledningen korsar en vägbana, gångbana eller cykelbana så kräver även detta att du ansöker om lov genom TA-plan. Tillfälliga elledningar ska helst utföras som luftledningar för att inte utgöra en fara för allmänheten. Elledningen ska vila på två stolpar i betongfundament med en höjd av minst 6 meter över vägen.
Byggtrafik får endast i undantagsfall förekomma på gång- och cykelbanor, om väg för byggtrafik inte kan lösas på annat sätt kan du ansöka om särskilt tillstånd för enstaka transporter. Transporterna ska alltid följas av en vakt.
Vid vägarbete på gång- eller cykelbana får arbetsfordon endast befinna sig på ytan under den tid då arbetet kräver det. Övrig tid ska fordonen ställas på vägbanan.
Gågator, gångbanor och cykelbanor ska hållas fria från upplag och löst grus under byggarbeten och vägarbeten. Nivåskillnader får heller inte förekomma. Eventuella nivåskillnader ska jämnas ut med fast material som ska täcka hela bredden på gång- eller cykelbanan.
Om vägmarkeringar, till exempel målningar på vägbanan, påverkas av arbetet ska detta anges i TA-planen.
Även eventuella tillfälliga trafikföreskrifter ska anges i ansökan, exempelvis om hastigheten förbi arbetsområdet tillfälligt behöver sänkas.
Det är endast kommunen som får skylta upp stannaförbud och parkeringsförbud. Du som sökande får stå för denna kostnad.
Ansökan om TA-plan och grävtillstånd
Ansökan görs genom kommunens e-tjänst och ska vara kommunen tillhanda 20 arbetsdagar före arbetets start.
I ansökan ska du bifoga en tydlig karta som visar arbetsområde samt vilka vägmärken (skyltar) och eventuella avspärrningsmaterial som du kommer att använda. Om trafiken behöver ledas om ska detta förtydligas. Berör ditt arbete p-platser, busshållplatser eller körvägar för kollektivtrafik, är det extra viktigt att dessa märks ut tydligt.
Du som sökande, ansvarar för att all övrig skyltning och avspärrning utförs i enlighet med din granskade trafikanordningsplan. En kopia av trafikanordningsplanen ska finnas på arbetsplatsen för att kunna visas upp vid eventuell tillsyn.
Tänk på att det är viktigt att du har rätt kunskap och rätt verktyg, det vill säga skyltar. Är du osäker rekommenderar vi att du tar hjälp av en extern entreprenör för upprättande av trafikanordningsplan och/eller skyltning.
Ansökan om TA-plan och grävtillstånd
Tillstånd vid belamring och uppvisning på väg
Tänk på att du behöver söka tillstånd även vid belamring av offentlig plats eller om du ska arrangera en uppvisning eller tävling med fordon på väg. Tillstånden söker du hos Länsstyrelsen och/eller hos Polisen.