Boendeparkering

För boende inom blå parkeringszon i Trelleborgs tätort finns möjlighet att ansöka om boendeparkeringstillstånd. Boendeparkering ger dig möjlighet att parkera inom ett visst område till lägre avgift än besökare. Endast ett tillstånd kan sökas per fordonsägare.

Möjlighet att ansöka om boendeparkeringstillstånd finns för dig som är folkbokförd på en adress inom blå parkeringszon i Trelleborgs tätort. Tillståndet kan sökas för personbil klass 1 eller motorcykel som är registrerad i ditt namn enligt Transportstyrelsens fordonsregister.

Den blå parkeringszonen är uppdelad i två områden. I den västra delen heter tillståndet Tbg1 och i den östra Tbg2. Tillstånden är endast giltiga inom respektive område. Man kan således inte parkera till reducerad taxa med tillståndet Tbg1 där det krävs Tbg2 eller tvärtom.

Kartbild zoner för boendeparkering
Du som är folkbokförd på en adress inom blå parkeringszon i Trelleborgs tätort har möjlighet att ansöka om tillstånd för boendeparkering. Tillståndet kan sökas för personbil klass 1 eller motorcykel som är registrerad i ditt namn. Tillståndet är endast giltigt inom det område där du är folkbokförd, på kartan benämnda Tbg 1 respektive Tbg 2.

Zoombara kartor för parkering i Trelleborgs tätort

I kommunens kartverktyg Kommunkartan kan du hitta parkeringszoner, områden för boendeparkering, parkeringsytor samt handikapparkeringar i Trelleborgs tätort. De olika kartlagren hittar du under fliken Resor & Transport.

Kommunkartan

Avgift och giltighetstid för boendeparkeringstillstånd

Vid ansökan eller förnyelse av tillstånd utgår en administrationsavgift på 200 kronor. Tillståndet gäller i 1 år och erhålls i digitalt format. För att parkeringen ska anses vara giltig krävs utöver boendeparkeringstillståndet även att parkeringsavgift betalas för den faktiska tiden fordonet står parkerat. Det är inte möjligt att köpa veckobiljett eller liknande.

Parkeringsavgiften för de som innehar ett boendeparkeringstillstånd kostar 30 procent av ordinarie taxa, det vill säga 2 kronor och 10 öre per timme. Du kan betala avgiften via EasyparkMobill eller Parkster.

Ansökan om boendeparkeringstillstånd

Du ansöker om boendeparkeringstillstånd via e-tjänst hos Mobill.

Ansökan om boendeparkeringstillstånd

Här kan du också kontrollera giltighetstiden för ditt boendeparkeringstillstånd, samt registrera tillfälligt eller permanent bilbyte.

Regler och villkor för boendeparkering

  • Endast ett tillstånd kan sökas per fordonsägare. Ägaren ska vara en fysisk person, vara minst 18 år samt inneha giltig behörighet till fordonsklassen man söker tillstånd för.
  • Den som söker tillståndet ska vara folkbokförd på en adress i området där boendeparkering finns.
  • Fordonet ska vara registrerat i Sverige och enligt bilregistret vara registrerat på dig som söker tillståndet.
  • Du kan endast söka tillstånd för MC eller personbil klass 1.
  • Boendeparkeringen innebär enbart att du kan parkera till en reducerad parkeringstaxa på tillgängliga platser inom ditt boendeparkeringsområde (ej reserverad plats).
  • Parkering får inte ske när parkeringsförbud eller stannaförbud råder för en sträcka eller i strid mot annan reglering, exempelvis vid miljöparkering eller tillfällig gatuavstängning.
  • Tillstånd kan återkallas om det missbrukas.
  • Tillståndet och den reducerade taxan gäller endast i det område som har samma områdeskod/namn som ditt tillstånd och där det finns vägmärken med tilläggstavla för boendeparkering. Parkerar du i ett annat boendeparkeringsområde ska ordinarie parkeringsavgift betalas.
  • Ett tillstånd för boendeparkering innebär inte att en parkeringsplats reserveras för ditt fordon utan tillståndet kan enbart nyttjas vid mån av plats. Vem som helst får parkera där det är skyltat för boendeparkering, men inte på samma villkor som för dig med boendeparkeringstillstånd.
  • Flyttar du till ett annat område under tillståndets giltighetstid ska det gamla tillståndet sägas upp och ett nytt ska sökas. Inga återbetalningar görs. Tänk på att du måste vara folkbokförd på din nya adress innan ny ansökan görs.
  • För att ditt giltiga boendeparkeringstillstånd ska gälla vid eventuellt byte av bil så behöver du anmäla bytet av bil per e-post till kontaktcenter@trelleborg.se. I mejlet ska du uppge bilens gamla och nya registreringsnummer. Du måste stå som ägare för bilen innan Trelleborgs kommun kan ändra registreringsnummer för ditt boendeparkeringstillstånd.
  • Fordonet får inte vara belagt med körförbud, brukandeförbud eller användningsförbud, ha fordonsrelaterade skulder som uppgår till mer än 5 000 kronor eller vara avställt. Om det uppdagas att något av ovan inträder under tillståndsperioden har kommunen rätt att återkalla tillståndet.

Tjänstebil och leasingbil

Ansöker du om boendeparkering för en tjänstebil eller ett fordon registrerat på ditt företag behöver du intyga vissa uppgifter tillsammans med din ansökan.

Om du är anställd och har tjänstebil ska du bifoga ett intyg från arbetsgivaren som visar att du får använda bilen privat samt att du förmånsbeskattar detta (ett nyttjanderättsavtal).

Om du är egenföretagare med fordonet registrerat på företaget ska du bifoga intyg som visar att du äger ditt företag i din ansökan om boendeparkering.

Om du inte står som brukare och leasar en bil privat och vill köpa ett boendeparkeringstillstånd i e-tjänsten måste du först skicka in ett leasingavtal från din leasingfirma.

Ansökningsblankett för intyg för tjänste- och leasingbil kommer att skickas hem till sökanden av handläggaren när ansökan inkommit till Trelleborgs kommun.

En bedömning kommer därefter att göras av handläggare på kommunen.

Om du har fått en parkeringsanmärkning trots att du har ett giltigt boendeparkeringstillstånd

Boendeparkeringstillståndet är endast giltigt inom respektive parkeringsområde tillsammans med erlagd parkeringsavgift. Motsätter du dig en utfärdad felparkeringsavgift ska du vända dig till polismyndigheten enligt besvärshänvisning på anmärkningen.