Trygg förälder
Polisen och Trelleborgs kommun har samlat information och tips som är bra att känna till för dig som är förälder. Det handlar till exempel om tips på lovaktiviteter, Hittaut, nya rekommendationer om barn och ungas skärmtid samt om att ungas användning av e-cigaretter blivit vanligare.
Fritid och aktiviteter
Vill du och ditt barn tillsammans hitta nya fritidsaktiviteter i höst? På vår webbplats finns samlad information om det lokala föreningslivet, fritidsgårdar, bibliotek, sevärdheter, kultur med mera. I föreningsregistret kan du välja mellan att söka på föreningens namn eller söka på verksamhet, till exempel musik eller fotboll.
Uppleva och göra – Trelleborgs kommun
Rekommendationer om barn och ungas skärmanvändning
Folkhälsomyndigheten har nyligen tagit fram rekommendationer för barns och ungas skärmanvändning, utifrån olika åldersgrupper. Här finns även generella rekommendationer om sömn. Via nedanstående länk finner du mer information och vanliga frågor och svar. Här finns bland annat tips till dig som är förälder.
Digitala medier och hälsa — Folkhälsomyndigheten
Unga och internet
Nätet har blivit en plats där barn och unga spenderar alltmer tid. Mycket är positivt men tyvärr ökar riskerna. Tänk på att prata om nätsäkerhet med dina barn och ungdomar och påminna om riskerna på nätet. Här kommer några tips som du kan ta med dig i dialogen.
- Säg inte hela ditt namn och din adress för okända personer.
- Ge inte bort något lösenord (till telefon, bank-id eller liknande)
- Var försiktig med att klicka på länkar och när du laddar ner appar. Be en vuxen om råd om du är osäker.
- Tänk på vad du delar online. Tänk en gång extra. Det är nästan omöjligt att plocka bort sådant du delat i efterhand.
- Lita inte på alla – även om personen verkar trevlig. En person på en chatt kan vara någon annan än den säger att den är. Berätta för en vuxen vem du chattar med.
- Var en bra digital medborgare – Var respektfull, hjälpsam och ansvarsfull online för att skapa en positiv och trygg digital miljö.
Reflektera kring risker och rädslor på nätet (Internetstiftelsen)
Nätsmart – prata med barn om övergrepp på nätet (Rädda barnen)
Kollaspelet – en föräldraguide om spel (Mediemyndigheten)
E-cigaretter allt vanligare
För närvarande är det flera skolor i kommunen som rapporterar om att användning av e-cigaretter (vejps) förekommer alltmer bland ungdomar. Oftast innehåller dessa produkter nikotin, vilket innebär en risk för nikotinberoende.
Tonåringar löper större risk än vuxna att bli beroende. I regel är dessa produkter också smaksatta med till exempel godis eller fruktsmaker, allt för att locka ungdomar att testa. Det förekommer också att ungdomar röker cannabis med hjälp av vejps.
Forskning har visat att nikotinbruk är förknippat med försämrade kognitiva förmågor såsom minne, uppmärksamhet, koncentration, inlärning och impulskontroll, och kan öka risken för psykisk ohälsa.
E-cigarettsanvändning hos unga ökar risken att de senare använder alkohol och cannabis. Det visar en rapport från Folkhälsomyndigheten.
Här är några tips till dig som är förälder:
- Var en nejsägare! 18-årsgränsen finns där för att skydda barn och unga och ditt nej spelar roll, även om du själv röker, vejpar eller snusar. Att säga nej till barn och ungas användning av tobak och nikotinprodukter handlar om att visa omtanke.
- Bygg en nära relation med ditt barn. Då blir det lättare att prata om allt möjligt och även ta de jobbiga samtalen när det behövs.
- Ta gärna stöd från andra föräldrar eller viktiga vuxna.
- Kan det vara så att ditt barn köper e-cigaretter utan att du vet om det? Håll gärna koll på hur ditt barn använder sina pengar, så som Swish och betalkort.
- Om du och din tonåring behöver stöd finns det hjälp att få, till exempel via skolans elevhälsa eller hos Ungdomsrådgivningen. Ungdomsrådgivningen nås via 0734-66 73 31 eller ungdomsradgivningen@trelleborg.se
Läs mer
Stöd och hjälp
Ibland är det tufft att vara förälder, tveka inte att söka stöd om du behöver.
- Kommunens samtalsmottagning
Telefon: 0410-73 37 85 - Ungdomsrådgivningen
Telefon: 0734-66 73 31 eller e-post ungdomsradgivningen@trelleborg.se - Kommunens trygghetsvärdar
- Hos kuratorn på ditt barns skola.
Kommunala skolor nås via Trelleborgs kommuns kontaktcenter: 0410-73 30 00 - Bris vuxentelefon
077-150 50 50 - Svenska kyrkan: Få hjälp och stöd
- FMN Trelleborg
Telefon: 0733-40 22 08 - Folkhälsomyndighetens frågor och svar om lustgas
- Nationell informationskampanj om lustgas (Läkemedelsverket)