Trygg förälder

Polisen och Trelleborgs kommun har samlat information och tips som är bra att känna till för dig som är förälder. Du får till exempel tips på lovaktiviteter, vikten av att synas i mörkret, säkerhet på nätet samt om barn, unga och alkohol.  

Fritid och aktiviteter

Vill du och ditt barn tillsammans hitta nya fritidsaktiviteter? På vår webbplats finns samlad information om det lokala föreningslivet, fritidsgårdar, bibliotek, sevärdheter, kultur med mera. I föreningsregistret kan du välja mellan att söka på föreningens namn eller söka på verksamhet, till exempel musik eller fotboll.

 Uppleva och göra (trelleborg.se)

Jullovslediga barn och ungdomar kan välja mellan olika aktiviteter. Till exempel åka skridskor i ishallen, spela tennis i Albäckshallen, besöka badhuset eller fritidsgårdarna.

Aktiviteter på jullovet

Syns ni ordentligt i mörkret?

Ungefär hälften av alla gångtrafikanter som omkommer gör det i gryning, skymning eller mörker. Genom att bära reflexer syns ni bättre och minskar risken betydligt för att råka ut för en olycka.

För ökad trafiksäkerhet nu under den mörka årstiden, se till att använda reflexer samt ha ordentlig belysning på cykeln. Det är viktigt både i stan och på landsbygden.

På NTF:s hemsida finner du fakta och tips om både reflexer och cykelbelysning.

Reflexer

Cykelbelysning

Obs! Låt inte ditt barn använda reflexväst under lek, såvida västen inte är avsedd för det. Det är viktigt att kontrollera i förväg. Nyligen inträffade nämligen en tragisk olycka i Umeå där ett barn i förskoleåldern omkom. Vid dödsolyckan användes en olämplig reflexväst som barnet fastnade i.

Barn och ungas säkerhet på nätet

Vi vill återigen påminna om din viktiga roll då det handlar om barn och ungas säkerhet på nätet. Barn och unga tillbringar en stor del av sin vakna tid på nätet, sannolikt blir det ännu mer skärmtid under jullovet. Att du som förälder visar nyfikenhet och regelbundet pratar med ditt barn om vad som händer på nätet är viktigt. Och finns där och stöttar ifall något skulle hända.

Barn och unga behöver veta hur de kan värna om sin säkerhet på nätet, vad som är okej att göra och vad som kan vara olagligt. Till exempel kan det vara olagligt att dela vissa bilder.

Var också uppmärksam på om ditt barns beteende förändras, exempelvis om ditt barn ljuger eller verkar dölja saker, plötsligt umgås med nya äldre ungdomar eller börjar ha två mobiler. Polisen ser nämligen en tydlig risk att barn och ungdomar rekryteras via sociala medier till att begå våldsdåd.

Här nedan finner du mer fakta, tips och råd från Rädda Barnen, Polisen och Internetstiftelsen.

Föräldraskap (Internetkunskap)

 NÄTSMART– prata med barn om att vara trygg på nätet (Rädda barnen)

Så rekryteras barn och unga in i kriminalitet (Polisen)

Råd till dig som är vuxen om att ta, ha och dela nakenbilder (Polisen)

Om barn, ungdomar och alkohol

Högtider som jul och nyår innebär ofta att det dricks mer alkohol än vanligt. De flesta vuxna kan hantera sitt drickande på ett bra sätt, men det finns barn som far illa av vuxnas alkoholkonsumtion.

Systembolaget har med hjälp av en barnpsykolog samlat tips som kan vara bra att ta del av. Både om alkohol och barn i allmänhet, men också vad du kan göra om du är orolig för ett barn i din närhet.

Tips alkohol och barn (Systembolaget)

Vad gör du om du är orolig för att barn? (Systembolaget)

Är det dags att prata alkohol med din tonåring inför jul och nyår? Tonårsparlören ger dig som är förälder tips och råd kring hur du kan prata med din tonåring om alkohol.

Vill du ha ett exemplar? Mejla namn och adress till tonarparloren@systembolaget.se så skickas den hem till dig.

Tonårsparlören kan också laddas ner på Systembolagets hemsida

 

Stöd och hjälp

Ibland är det tufft att vara förälder, tveka inte att söka stöd om du behöver.