Förhindra bostadsinbrott
Inbrott, stölder och skadegörelse sker ofta i skydd av anonymitet. Genom ökad kunskap och engagemang kan grannar tillsammans minska anonymiteten och tillsammans motverka mycket av den brottslighet som sker i bostadsområden.
Här är lite råd och tips på hur du kan skydda dig mot bostadsinbrott.
Tjuven
- Kommer helst mellan klockan 15 och 19 på kvällen.
- Går oftast in på baksidan av huset.
- Föredrar gärna altandörrar eller fönster när det gäller vägen in.
- Gör gärna flera inbrott på samma gata i följd. Det förekommer inte alltför sällan att tre-fyra hus efter varandra haft påhälsning vid samma tillfälle.
Vilket hus väljer tjuven?
- Hus med insynsskyddad tomt och med bra reträttvägar, till exempel hus som gränsar mot ett grönområde, cykelbana eller liknande är extra utsatta.
- Ett tomt hus är extra attraktivt. Tjuven väljer inte gärna att göra inbrott om husägarna är hemma, även om det förekommer undantag från denna regel.
- Risken för inbrott är mycket större i gruppbebyggelse än i det ensamma huset på landet.
- Finns det två hus att välja mellan, ett med larm och ett utan, så tar man det utan. Har en husägare en stor hund är det större risk att grannen som inte har någon hund får påhälsning. Är ett hus mörkt och ett annat upplyst väljer tjuven det mörka.
Hur kan du skydda din bostad och egendom?
- Se till att bostaden är upplyst när du inte är hemma. Inte bara mysbelysning i fönstren utan så kallad bruksbelysning i form av taklampor, golvlampor och annan belysning som gör att det verkar som om någon är hemma.
- Ha gärna radion igång så pass högt att det hörs om man står utanför huset.
- Parkera hellre bilen på uppfarten än i garaget.
- Ställ cyklar utanför dörren/på uppfarten och flytta dessa mellan varven.
- Se till att du har rejäl utomhusbelysning, gärna med rörelsedetektor. Ingen tjuv vill stå på en upplyst scen när han bryter sig in.
- Klipp ned buskar och träd som skymmer insyn.
- Förvara inte smycken i sovrummet eller på något annat ställe som är lätt att gissa sig till för tjuvarna.
- Ta foton på dina värdesaker och förvara inte dessa bilder i kameran utan gärna i bankfack.
- Berätta för grannarna, gärna två-tre olika grannar, när du reser bort så att de kan hålla ett öga på främmande personer som uppehåller sig i närheten av din fastighet.
Att tänka på i ditt bostadsområde
- Titta upp när någon går förbi och du är ute i trädgården. Sök ögonkontakt och hälsa! Tjuven vet då att minst en person har noterat honom och kan ge ett signalement efter ett inbrott.
- Var uppmärksam på okända personer som går eller kör omkring på gatorna. Tjuvarna har ibland ställt bilen på annat ställe och begått inbrotten till fots. Var därför observant även på fotgängare som rör sig i villaområdet.
- Svara inte dörrförsäljare på frågor om vilka lås du har, om du har larm och om du har säkerhetsfönster. Du kan inte veta säkert om det är en försäljare eller en tjuv. Be om visitkort och ring upp på kontorstid dagen därpå om du är intresserad.
- Notera signalement och igenkänningstecken på personer som ringer på och frågar efter saker eller säger sig vara reparatörer eller försäljare. Notera även datum och klockslag.
- Notera bilmärke, färg och registreringsnummer på fordon som kör i området och som du inte känner igen, samt datum och klockslag.
- Ring polisen om du upptäcker ett pågående inbrott, 112.
- Ring polisen, telefon 114 14, om du har noterat något misstänkt som du vill förmedla.
När du upptäcker att du har haft inbrott
- Ring polisen! Misstänker du att tjuven är kvar i bostaden: ring 112. Har tjuven lämnat bostaden: ring 114 14 och välj alternativet anmälan.
- Rör ingenting! Stäng inte fönster, plocka inte undan.
- Ring ditt försäkringsbolag och anmäl inbrottet.
- Upptäcker du inbrottet på kvällen/natten och polisen inte kan komma förrän dagen därpå, får du stänga fönster och dörr, men gör det försiktigt och gärna med handskar så att du inte förstör eventuella fingeravtryck.
- Är bostaden så pass tillstökad att du inte kan röra dig där, försök att sova över hos någon vän eller släkting.
- Behöver du någon att prata med: ring brottsofferjouren, 0410-103 70, eller mejla: info@trelleborg.boj.se
Polisen
- Polisen kommer samma dag eller senast dagen efter inbrottet och gör en brottsplatsundersökning där du bör vara med. En brottsplatsundersökning kan ta någon eller några timmar då allt dokumenteras, både skriftligen och med hjälp av foton.
- Därefter åker polisen tillbaka till polisstationen och gör en rapport av hela brottsplatsundersökningen som sedan lämnas vidare till en förundersökningsledare inom polisen. Det är därefter förundersökningsledaren som utreder själva brottet.
- Polisen som gjorde brottsplatsundersökningen kommer tillbaka till dig inom åtta dagar och gör ett uppföljningssamtal. Kanske har du kommit på något som kan leda undersökningen vidare mot gärningsmannen.
- Prata med dina grannar om att starta grannsamverkan.