Måltider på vård- och omsorgsboenden
Vi tillagar goda, näringsrika och hållbara måltider med glädje och stolthet! Vi vet att måltiderna har stor betydelse för livskvalitet. Förutom att ge energi och näring, är den också ett avbrott i vardagen och bidrar till glädje och gemenskap. Att måltiderna är en positiv och integrerad del av vården och omsorgen är en självklarhet för oss!
Årets alla dagar tillagar våra kockar måltider till våra hyresgäster. De flesta luncher och middagar bereds i vårt nybyggda kök på Familjens hus i Anderslöv. Vi erbjuder säsongsanpassade och varierade menyer som bygger på svensk husmanskost, men det finns även andra goda maträtter att välja på. Vi utvärderar våra matgästers nöjdhet regelbundet.
Bra råvaror
Vi satsar på bra råvaror och vår meny innehåller maträtter till största delen är tillagade från grunden. Färskt kött kommer från skånska gårdar. Vi prioriterar svensk kyckling och miljömärkt fisk. Mjölk och övriga mejeriprodukter kommer från gårdar i södra Sverige.
Varje tisdag serverar vi fisk och varje torsdag traditionell soppa. Kokt torsk med senapssås och stekt sill med potatismos och lingonsylt är populärt liksom ärtsoppa och ängamat. Onsdagar tillagar vi en god färsrätt. Vad sägs om pannbiff med stekt lök, biff Lindström eller kålpudding? Till söndagsmiddag blir det ofta stek med gräddsås eller klassiker som skånsk kalops och dillkött.
Speciella dagar
Vi uppmärksammar traditionella högtider såsom jul, påsk och midsommar. Måltidens dag firar vi varje höst liksom Mårten gås. Fettisdagen med goda fastlagsbullar, våffeldagen, kanelbullens dag i oktober och lussekatter den 13 december är andra exempel. Vår traditionsenliga dukningstävling i samband med Nobelmiddagen är uppskattad. Våra kockar besöker också alla boenden under sommarhalvåret och tillagar måltiden utomhus på en stor stekhäll vilket är en höjdpunkt.
Individanpassning
Våra hyresgäster ska känna sig trygga med vår mat. Vid inflyttning går personalen på avdelningen och matgästen tillsammans igenom behov och önskemål om mat och måltider. Vi har kunskap om livsmedelshygien och specialkoster. Våra kockar har vunnit pris för sin konsistensanpassade kost till våra matgäster med tugg- och sväljsvårigheter. Andrapristagaren i tävlingen ”årets seniorkock” hittar du också hos oss!
På varje boende serveras måltiderna i en trevlig och trivsam miljö. Som matgäst väljer du själv om du vill äta måltiderna tillsammans med andra eller inte. Upplägg, sallader, måltidsdryck och tillbehör planeras tillsammans och olika kryddor och smaksättningar finns alltid tillgängligt i samband med servering. Frukost och mellanmål och daglig dessert tillagas på varje avdelning. Goda dofter sprider sig när det förbereds måltider och bakas på avdelningen!
På kvällen förbereder personal på avdelningen kvällens måltid genom att, till exempel, koka ris, steka ägg, skära sallad samt värma upp lasagnen eller grytan till den tid matgästerna önskar äta. Som hyresgäst är du välkommen att delta vid förberedelser av måltider och bakning om du tycker det är roligt. Kom gärna med förslag på recept!
Våra menyer
Måltiderna i menyn här intill serveras till våra matgäster på Trelleborgs kommuns särskilda boenden (förutom Byagården – här finns menyn direkt på boendet). Vi lagar också måltider till matgäster inom växelvården, korttidsverksamheten och dagverksamheten inom kommunen samt till S:t Knut och Aspen i Vellinge kommun.
Kom ihåg också att det finns fler valmöjligheter än vad som står på menyn. Du kanske önskar äta vegetariskt eller önskar utesluta något du inte tycker om. Prata med personalen på boendet. Det mesta kan vi lösa tillsammans!
Följ gärna måltidsenhetens arbete på Facebook!
Måltidsenheten
Hemmansvägen 3 B
Anderslöv