Världsdag för suicidprevention
Den 10 september varje år uppmärksammas suicid genom suicidpreventiva dagen. Trelleborgs kommun ingår i en lokal samverkan där det just nu pågår ett arbete med att ta fram en handlingsplan för suicidprevention.
Suicidpreventiva dagen infördes 2003 på initiativ av International Association for Suicide Prevention (IASP) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO). Dagen sätter arbetet med att förhindra suicid på agendan.
– Det är en viktig dag som påminner oss alla om att vi kan rädda liv och att suicid går att förebygga, säger Sara Gígja, delregional samordnare för psykisk hälsa och suicidprevention.
Allvarliga folkhälsoproblem
Psykisk ohälsa och suicid är allvarliga folkhälsoproblem som får stora konsekvenser för den enskilde, för anhöriga och närstående och för samhället i stort.
Sveriges kommuner och regioner (SKR) och staten har för 2024 tecknat en överenskommelse om insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention. Överenskommelsen ska möjliggöra fortsatt hållbart utvecklingsarbete inom området som bidrar till förbättringar på nationell, regional och lokal nivå.
Alla behövs och alla kan göra skillnad
Sara Gígja tillträdde tjänsten som delregional samordnare så sent som i förra veckan och kommer att samordna arbete som sker mellan tre skånska kommuner och Region Skåne. Trelleborg ingår i samverkan tillsammans med Svedala och Vellinge.
– En del av mitt uppdrag handlar om att samordna arbetet med att ta fram handlingsplan för suicidprevention. Genom att tillsätta den här tjänsten har dessa tre kommuner och regionen visat att man aktivt vill arbeta med dessa frågor. Alla behövs i arbetet med att rädda liv, suicidprevention är ett område som berör och vi kan alla göra skillnad genom våra insatser och engagemang, säger hon.
Hit kan du vända dig för mer information och stöd
- Ring 112 – om situationen är akut
- Ring 1177 – om du behöver råd eller kontakt med din vårdcentral
- 901 01 – Mind självmordslinjen
- Suicide Zero – ideell organisation som arbetar för ett samhälle utan suicid
- Din psykiska hälsa – information från Folkhälsomyndigheten
- 116 111 – BRIS – barnens rätt i samhället
- Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP)
Utbildning inom suicidprevention
Våga fråga – utbildning som ger dig som anhörig grundläggande kunskaper om suicidprevention
Vara nere – utbildning som främst riktar sig till barn och unga
Vara nere ledarutbildning – utbildning som riktar sig till dig som är ledare för unga