Unga vill vara delaktiga i det lokala demokratiarbetet
Hur gör du din röst hörd? Vad finns det för hinder för att engagera sig? Och vad är viktigt när kommun och medborgare har dialog? Dessa frågor har drygt hundra kommuninvånare och föreningsrepresentanter i Trelleborg svarat på i en kartläggning av kommunens arbete med dialog.
Kartläggningen är också en del av ett nationellt projekt om lokal demokrati. Projektet syftar till att få mer kunskap om kvinnors och mäns samt flickors och pojkars delaktighet i sina lokalsamhällen. Det pågår mellan 2022 och 2024 och drivs av Jämställdhetsmyndigheten på uppdrag av regeringen.
Linn Ehde, hållbarhetsstrateg, har samordnat kartläggningen. Förutom olika grupper av kommuninvånare har både förtroendevalda och tjänstepersoner från hela kommunen medverkat.
– Engagemanget för att prata om de här frågorna har varit stort både bland kommuninvånare och inom organisationen, säger Linn Ehde.
– Ett intressant resultat är att många förslag som har lyfts fram är gemensamma för invånare, förtroendevalda och tjänstepersoner. Många är alltså överens om vad som behövs för att samarbete och dialog mellan kommun och medborgare ska fungera bra.
Genom intervjuer, dialoggrupper och enkäter har kommuninvånare i olika åldrar, förtroendevalda politiker, tjänstepersoner i kommunen och representanter från föreningar fått svara på frågor om hur de är delaktiga i sitt lokalsamhälle. De har också fått svara på hur de har dialog med olika målgrupper och vad som behövs för att öka engagemanget hos kommuninvånarna och stärka kommunens demokratiarbete.
– Det personliga mötet är något som många av de tillfrågade lyfter, gärna i mindre sammanhang och med god framförhållning innan beslut fattas. Tydlighet och inkludering är andra viktiga nycklar, exempelvis att kommunen kan erbjuda kostnadsfria och lättillgängliga sammankomster på platser där målgruppen känner sig trygg, säger Linn Ehde.
– Det är också viktigt att kompetens och drivkrafter som finns i kommunen tas tillvara och att kommun och politiker även lyssnar på de yngre kommuninvånarna som ännu inte har rösträtt. Som en medverkande uttryckte det så är de ju experter på att vara unga.
Viktigt för unga att få göra sin röst hörd
Agnes och Julia sitter i Östra skolans elevråd, som har medverkat i kommunens kartläggning. För dem är det viktigt att få göra sin röst hörd och kunna påverka i frågor som rör eleverna på skolan. De berättar att elevrådet ofta får ge sin syn på saken när beslut ska fattas om skolan och undervisningen. Med rektor och lärarna tar de också upp frågor som deras klasskompisar tycker är viktiga att diskutera. Det kan handla om allt från trasiga gungor till hur en bra lektion ska se ut.
– Över tid tycker jag att mycket har blivit bättre på skolan. Lärarna lyssnar på oss och det har blivit färre konflikter, säger Agnes.
På frågan om vad de hade prioriterat om de hade varit politiker i Trelleborgs kommun svarar de att skulle avsluta pågående projekt innan man påbörjar något nytt.
– Jag hade heller inte påbörjat något nytt förrän jag visste hur man skulle göra det, säger Julia.
Trygghet är ett annat område som eleverna i elevrådet hade fokuserat på som politiker.
– Jag hade arbetat för fler trygghetsvärdar för att människor ska känna sig trygga, säger Agnes.
De är eniga om att det hade varit bra om barn och unga fick ha en direktdialog med kommunens politiker inför beslut i frågor som rör barn och elever.
– Jag tycker det är viktigt att barnen får vara en del av samhället och att vuxna lyssnar på oss, även om vi inte får rösta, för det är ändå vi som kommer att leva här i framtiden, säger Julia.