Unga poeters dikter publicerade i antologi

Årets poesiantologi, sammanställd av föreningen Sustainable poetry, innehåller åtta bidrag från barn och elever i Trelleborgs kommun. Temat för antologin är Klimathopp.

Bidragen till antologin har skapat av barn och elever vars lärare engagerat sig i det som föreningen kallar för poesiutmaningen – ett arbete som pågår under större delen av läsåret. Totalt har 17 dikter valts ut, varav 8 alltså skrivits av barn och elever på förskolor, skolor och gymnasiet i Trelleborgs kommun.

elever runt ett bord
Confidence Heinz, Alice Bruér, Giorgi Chervenkov och Jazmin Martinez har alla fått varsin dikt publicerad i året poesiantologi med titeln Klimathopp.

En dikt är skapad av en barngrupp på Gertrudsgårdens förskola och tre dikter av elever på Liljeskolans högstadium. Från Söderslättsgymnasiet finns två elever på IM, en elev på SA och en elev på EK bland vinnarna.

Fick bokpris

– Min dikt betyder att jag har en möjlighet att påverka andra människor att bry sig om vårt klimat. Om alla hjälps åt och tar sitt ansvar så kan hoppet om vår planet bestå, säger Daisy som är en av eleverna på Liljeskolan.

Förutom äran att få bli publicerad får barnen och eleverna också diplom och priser. De äldre eleverna fick ta emot sitt pris, thrillerantologin Ättlingarna, av författaren Mats Söderlund – som också skrivit bokserien.

– Böckerna utspelar sig i en odefinierbar framtid. Den handlar om hur livet ser ut då, under förutsättning att vi klarat att göra den klimatomställning som krävs. Det är ett passande pris eftersom ni genom era dikter ger er röst för hur ni vill se en hållbar framtid, säger han.

Publiceras på webben

Confidence Heinz är en av eleverna som kommit med i antologin med sin dikt om havet.

– Min mamma har skrivit dikter. Kanske har jag ärvt intresset av henne, säger han.

Alice Bruér tycker att det känns roligt att hennes dikt valts ut.

– Jag har inte skrivit dikter förr, men nu kanske jag kommer fortsätta, säger hon.

Den digitala poesiantologin Klimathopp är publicerad Sustainable poetrys webbplats och kommer att spridas via föreningens sociala medier. Tanken är att den ska väcka nyfikenhet för både hållbarhet och poesi.

www.sustainablepoetry.se