Trelleborgs kommun stärker sitt arbete mot korruption

Trelleborgs kommun har ändamålsenliga riktlinjer och rutiner för att förebygga och förhindra oegentligheter i organisationen. Däremot är inte den interna kontrollen tillräcklig. Det menar kommunrevisionen som har granskat om kommunstyrelsen och nämnderna i Trelleborgs kommun har en god intern kontroll för att förhindra mutor, oegentligheter och korruption.

Annika Lagerlöw Ahola, biträdande förvaltningschef på kommunledningsförvaltningen i Trelleborgs kommun.
Annika Lagerlöw Ahola, biträdande förvaltningschef på kommunledningsförvaltningen i Trelleborgs kommun

I sin rapport ”Granskning av intern kontroll kopplat till risken för mutor, oegentligheter och korruption” drar kommunrevisionen slutsatsen att Trelleborgs kommun har ändamålsenliga rutiner för hur kommunens medarbetare och förtroendevalda ska uppträda inom förtroendekänsliga områden. Det finns även rutiner för hur man ska rapportera misstanke om oegentligheter som exempelvis mutor och korruption.

Däremot konstaterar kommunrevisionen att det bland annat saknas systematisk spridning av information om regelverk och riktlinjer till medarbetare. Den menar också att det hittills är för få medarbetare som genomgått utbildningar i korruptionsbekämpning.

Slutsatsen är således att kommunstyrelsen bör förbättra den interna kontrollen för att förhindra mutor, oegentligheter och korruption. För det krävs ett systematisk och strukturerat tillvägagångssätt för att identifiera och hantera risker, samt att medarbetare får tillräcklig utbildning och information.

Så ska kommunen förebygga korruption

– Vi har tagit till oss rapportens slutsatser och revisionens synpunkter och arbetat fram en åtgärdsplan för att stärka anti-korruptionsarbetet i Trelleborgs kommun, säger Annika Lagerlöw Ahola, biträdande förvaltningschef på kommunledningsförvaltningen.

– Bland annat planerar vi för att alla medarbetare och förtroendevalda ska gå en årlig digital utbildning om hur man kan förebygga och hantera korruption. Vi kommer också att arbeta med att utveckla kontrollsystemet för att både upptäcka och motverka förekomster av oegentligheter.

– Dessutom ska alla nämnder ta upp frågor om korruption och oegentligheter i sina årliga risk- och väsentlighetsanalyser.

Annika Lagerlöw Ahola betonar att syftet med dessa åtgärder inte är att skapa fler regler eller påföljder utan att främja lärande och utveckling i organisationen:

– Tanken är att vi genom att följa denna åtgärdsplan ska stärka vår gemensamma kunskap inom det här området och utveckla vårt arbetssätt för att motverka oegentligheter och nå våra kommungemensamma mål.