Trelleborg tryggare enligt årets trygghetsmätning
Polisen har nu sammanställt resultatet från årets trygghetsmätning, som genomförts i samarbete med Trelleborgs kommun. Resultaten visar att tryggheten i kommunen ökat jämfört med föregående år. Kommunens problemindex har sjunkit från 1,65 till 1,51, vilket är ett positivt tecken på att det systematiska arbetet som görs och de åtgärder som vidtagits ger effekt.
– Trygghetsmätningarna för kommunerna i lokalpolisområde Trelleborg ger oss en del av vår lägesbild och bidrar till vår planering framåt för nästa år. Vi är stolta över våra resultat i stort, vårt låga problemindex och vår samverkan med kommunerna som bland annat visar på att vi har trygga medborgare som utsätts för färre brott, säger lokalpolisområdeschef Frida Lovén.
Framgångar och utmaningar
Trygghetsmätningen visar flera positiva trender. Oro för att utsättas för brott har minskat i stora delar av kommunen, vilket tyder på att invånarnas känsla av trygghet har ökat. Detta är ett resultat av samverkan mellan kommunen, polisen och andra aktörer inom ramen för Tryggare Trelleborg.
– Det är glädjande att vi fortsätter i positiv riktning i Polisens trygghetsmätning, det visar att våra satsningar ger resultat. Men vi är samtidigt medvetna om att det är ett långsiktigt arbete och att finns mer att göra för att alla invånare ska känna sig trygga, säger Mathias Andersson, kommunstyrelsens ordförande.
I Trelleborgs tätort är problemindexet lågt och oro för att utsättas för brott har minskat ytterligare jämfört med föregående år. Däremot kvarstår utmaningar med nedskräpning, ett problem som även identifierats i kommunens pågående arbete för en levande stadskärna. Trots en hög tillgång på papperskorgar och regelbundna stödinsatser är behovet av en renare miljö fortsatt aktuellt.
I Skegrie har antalet utomhusstörningar minskat, vilket förhoppningsvis är ett resultat av trygghetsvärdarnas närvaro och det förebyggande arbetet. Samtidigt kvarstår utmaningar med skadegörelse och buskörning med mopeder.
Anderslöv visar på förbättringar vad gäller oro för brott, som nu är på en ännu lägre nivå än tidigare. Här har trygghetsvärdarna prioriterat hög närvaro och fokuserar på att bygga relationer med ungdomar. Det finns även planer på att införa nattvandringar i samarbete med föreningar.
I Smygehamn lyfts en långvarig upplevelse av bristande intresse från Polisen i lokala frågor.
– Det är tråkigt att invånare i Smygehamn känner så, men samtidigt så begås det väldigt lite brott på platsen. Men självklart behöver vi ha en dialog med polisen om just den upplevda problematiken, säger Malin Ekblad, säkerhetschef i Trelleborgs kommun.
Företagens perspektiv lyfts i egen undersökning
Stiftelsen Tryggare Sverige har på uppdrag av Trelleborgs kommun genomfört en kartläggning av det lokala näringslivets erfarenheter av brott och otrygghet och hur detta påverkar förutsättningarna för företagandet i kommunen. I undersökningen framkommer att de största problemen är nedskräpning, trafikrelaterade problem samt skadegörelse och klotter.
Samtidigt visar undersökningen att den upplevda otryggheten är större än den faktiska utsattheten för brott. 51 procent av företagen oroar sig för att utsättas för brott eller ordningsstörningar kopplade till sin verksamhet, medan 34 procent uppger att de faktiskt utsatts för brott under det senaste året.
Ett helhetsgrepp för tryggheten
Kommunens arbete med Tryggare Trelleborg fokuserar på att identifiera utsatta platser och genomföra effektiva åtgärder. Och genom att lyfta in trygghetsaspekten i flera av kommunens projekt och löpande arbete tar man ett helhetsgrepp om frågan. Sedan förra sommaren har kommunen dessutom ett lagstadgat ansvar att arbeta brottsförebyggande. Detta innefattar att ta fram lägesbilder och åtgärdsplaner som följs upp regelbundet.
– Med fortsatt samverkan och riktade insatser strävar vi efter att ytterligare förbättra tryggheten för alla invånare, företagare och besökare, säger Malin Ekblad.
Om undersökningen
Polisen har genomfört trygghetsmätningar i olika delar av landet sedan mitten av 1990-talet. Syftet är att ta reda på allmänhetens brottsutsatthet, erfarenhet av ordningsstörningar, mer konkreta trygghetsuppfattning och bedömning av polisens lokala insatser. Mätning görs i samarbete med kommunerna och resultaten ska ligga till grund för polisens och kommunernas arbete med både akuta problem och långsiktiga brottsförebyggande åtgärder.
I lokalpolisområde Trelleborg, där även Vellinge och Svedala ingår, skickades totalt 3000 enkäter ut. Svarsfrekvensen för Trelleborg var i år 54, 55 procent.
Resultat trygghetsundersökning 2024 – lokalpolisområde Trelleborg (Polisen)