Trelleborg får ny etapp av Skåneleden

I höst blir en ny del av Skåneleden verklighet. Den nya etappen får namnet SL7 Sydkust och kommer att följa kustlinjen österut från Trelleborg genom grannkommunen Skurup och vidare till Ystad. Just nu färdigställs Trelleborgs del av den nya etappen, och den 26 oktober invigs hela etappen gemensamt av de tre kommunerna.

Skåneledsskylt över delleden SL7
Skåneledens SL7 från Trelleborg till Skurup och Ystad invigs 26 oktober. Region Skåne är huvudman för leden genom Stiftelsen Skånska Landskap som står för underhåll tillsammans med Trelleborgs kommun.

Den nya leddelen har tillkommit efter initiativ av kommunens destinationsbolag Visit Trelleborg. Leden förvaltas av tekniska serviceförvaltningen som har samordningsansvaret. Beslutet att skapa etappen fattades i kommunfullmäktige 24 april 2023 efter att Skåneledens huvudman Region Skåne bifallit förslaget.

Etappen har förverkligats genom ett samarbete mellan tekniska serviceförvaltningen, kommunledningsförvaltningen, Visit Trelleborg och Region Skåne genom Stiftelsen Skånska Landskap. Leden sträcker sig från centrala Trelleborg till Skurup och Ystad. Kommunen står för hela finansieringen från centrum till Dalabadet. Från Dalabadet fram till kommungränsen mot Skurup står Region Skånes projekt Kraftsamling Outdoor Skåne för den fulla finansieringen.

Invigs 26 oktober

Trelleborgs kommun arbetar just nu med skyltning av leden som enligt stadsmiljöchef Kristoffer Tonning kommer att öppna för de första vandrarna i samband med att de tre berörda kommunerna Ystad, Skurup och Trelleborg tillsammans inviger SL7 den 26 oktober.

Skåneleden omfattar i dagsläget totalt 130 mil vandringsled. Trelleborgs del av den nya etappen kommer att passera såväl kommunens rika kulturbygd som havet och det vackra odlingslandskapet. En lägerplats med vindskydd finns vid kalkugnarna i Östra Torp norr om Smygehamn. Vid Östra Torps kyrka har en lägerplats uppförts i regi av Region Skåne i samarbete med Källstorps församling.

Möjliggjorts genom samarbete

– Vi har lagt stor vikt vid att leden ska passera nära olika typer av serviceställen och är mycket nöjda med den ledsträckning vi slutligen kommit fram till, säger Kristoffer Tonning. Från kommunens sida vill jag rikta ett stort tack till alla de fastighetsägare, samfälligheter och vägföreningar som låter leden gå fram över sina vägar och fastigheter. Utan deras medverkan hade detta aldrig varit möjligt.

Den nya ledsträckningen innebär att vandrare kan följa de orangea Skåneledsskyltarna genom hela kommunen, från Skåre i väster till Skateholm i öster, och kommungränsen mot Svedala i norr till Trelleborgs centralstation i söder, där de tre dellederna möts.

Stärker besöksnäringens förutsättningar

Att Skåneleden genom satsningen får en allt starkare koppling till Trelleborg betyder mycket för de lokala möjligheterna till rekreation, men också för kommunen som attraktiv destination för friluftsliv.

– Ännu en sträckning av Skåneleden ger både trelleborgarna och våra besökare ännu fler anledningar att komma ut och njuta av vår säregna natur, säger Maarja Edman, VD för Visit Trelleborg. Samtidigt stärker vi besöksnäringens förutsättningar att göra fler affärer tack vare ökad turism och kommuninvånarnas aktiva friluftsliv.

kalkugnar på rad i landskap.
Under vandringen på nya Skåneleden SL7 passerar du bland annat de spännande kalkugnarna vid Östra Torp. Här och vid kyrkan ett stycke bort finns även lägerplatser med vindskydd.

Två etapper i Trelleborg sedan tidigare

Skåneleden har sedan tidigare två etapper som löper genom Trelleborgs kommun, SL2 Torup-Trelleborg och SL5 Skåre-Trelleborg. Den sistnämnda sträckan färdigställdes 2020 och löper genom centrala Trelleborg via Albäcksskogen till Skåre och kommungränsen mot Vellinge. Även för denna sträcka har Trelleborgs kommun ledansvar genom staden. SL5 Skåre-Trelleborg tillkom i samarbete med markägare, föreningsliv och byalag.

Skåneleden förvaltas och utvecklas av Stiftelsen Skånska Landskap som bildades av Region Skåne 2004.

Mer information

Se nya delleden i vårt kartverktyg

Vandra Skåneleden (Visit Trelleborg)

Skåneledens webbplats

Allemansrätten

Rekommenderade nyheter