Resor till och från skolan ska bli mer hållbara

Bättre samordning och större andel resor i egen regi. Det är målsättningen när bildningsnämnden nu reviderar riktlinjen för skolskjuts och skoltransporter. Under året ska bland annat en mindre buss köpas in, vilket kommer leda till ökad effektivitet, flexibilitet och hållbarhet.

Bildningsnämnden beslutade om regler för bedömning om vem som har rätt till skolskjuts och skoltransport 2020 respektive 2019. Sedan dess har förutsättningar gradvis ändrats. Antalet stopp har utökats vilket inneburit ökade kostnader och svårighet med schemaläggning.

För att möta de nya förutsättningarna beslutade bildningsnämnden på sitt senaste sammanträde att anta reviderade riktlinjer för resor till och från skolan. Dessa ska gälla från och med läsåret 2025-2026.

Fler resor i egen regi

– På sikt handlar det om att fler resor ska göras i egen regi, med egna fordon, istället för upphandlade transporter med ett taxibolag. Det blir mindre utsläpp, bibehållen valfrihet och vi får bättre kontroll över kommunens kostnader, säger Ann Lundström, ordförande i bildningsnämnden.

Den största förändringen i riktlinjen är att skolskjuts och skoltransport framöver kommer att följa den kommunala skolans terminstider. Det innebär att elever som går på fristående skolor med andra terminstider eller studiedagar endast kommer erbjudas resor de dagar som de kommunala skolorna har undervisning.

Ändringen kommer att underlätta schemaläggning och administration samt säkerställa att busschaufförer får möjlighet till kompetensutveckling.

Nya bussar ska köpas in

Idag finns åtta skolbusslinjer trafikerar kommunen utifrån var eleverna bor och går i skolan. För att få ihop den totala logistiken får vissa elever åka taxi eller buss med ett privat bolag.

Under 2025 planerar bildningsförvaltningen att köpa in ytterligare bussar; en fullstor och en mindre. Tanken är att en del av dagens taxiresor framöver istället ska kunna göras i egen regi, med egna skolbussar som körs av chaufförer anställda i Trelleborgs kommun.

– Det innebär att vi kan se till att eleverna vanligtvis möter samma chaufför varje dag vilket kan kännas tryggt för både barn och vårdnadshavare. Samtidigt blir transporten mer effektiv och hållbar med mindre antal mindre fordon. Det kommer också öka vår flexibilitet och ge oss större möjlighet att anpassa turer och kunna köra fler elever till olika aktiviteter som utflykter och kultur- och friluftsaktiviteter, säger Stina Salmonsson, verksamhetschef.

Det mer klimatsmarta sättet att ordna skolskjuts och skoltransporter går i linje med kommunens hållbarhetsmål, där man bland annat slagit fast att kommunkoncernen ska verka för att utsläppen av växthusgaser ska vara nettonoll år 2040.

Rekommenderade nyheter