Regelbundet arbete med tångrensning på stränderna

Sommarbadarna kan på sina håll mötas av en hel del tång på stränderna i Trelleborg. Kommunen arbetar regelbundet med tångrensning – men arbetet försvåras av olika faktorer.

Maskin rensar tång på stranden.
Tångrensning sker regelbundet på Trelleborgs kommunala badstränder.

– Just nu upplever vi vissa svårigheter på sträckor inom Dalabadet och Östra stranden. Vi kommer att försöka ta de värsta tånghögarna när vattenståndet tillåter. Problemet kan dock hålla i sig då det just nu ligger mycket tång från vattenbryn och cirka tio meter ut i vattnet, säger Kristoffer Tonning, chef på stadsmiljöavdelningen i Trelleborgs kommun.

Rensas regelbundet

Vindar och strömmar driver in större mängder tång längs vissa kuststräckor. Med hjälp av entreprenörer utför kommunen tångrensning på de kommunala badstränderna med täta mellanrum.

– Längs dessa stränder utför vi rensning cirka två gånger per vecka. Det är också behovsstyrt vilket gör att frekvensen kan skilja sig från vecka till vecka och säsong till säsong.

Får inte lov att röra all tång

Eftersom det ligger stora mängder tång ute i vattnet och trycker på mot land kommer det snabbt upp ny tång på stränderna. Arbetet utmanas också av andra faktorer.

– På vissa sträckor ligger det lager av tång under sanden vilket gör att det inte bär att köra rensningsmaskinerna på. Den tång som ligger ute i vattnet har vi inte tillstånd från Länsstyrelsen för att röra, förklarar Kristoffer Tonning.

Kommunen gör allt för att möta utmaningarna så bra som möjligt.

– Vi har kontinuerliga samtal med våra entreprenörer för att hitta effektiva metoder så att vi får så fina badstränder som möjligt utifrån våra förutsättningar, säger Kristoffer Tonning.

Rekommenderade nyheter