Provborrning för koldioxidlagring utanför Smygehamn

Idag startar SGU (Sveriges geologiska undersökning) den första fasen av provborrningar i mark inom Trelleborgs kommun. Provborrningen utförs på uppdrag av regeringen, för att ta reda på om berggrunden, som liknar den ute till havs, lämpar sig för att lagra koldioxid. Denna första fas utförs på kommunägd mark utanför Smygehamn.

Provborrningarna utförs av entreprenören HP Borrning. Information om arbetet kommer att sättas upp på platsen, för förbipasserande att ta del av. En besiktning av platsen gjordes i förra veckan och grannar i området är informerade.

Ska minska utsläppet av koldioxid

Kommunen är positiv till att det görs provborrningar för att se om det i framtiden är möjligt att lagra koldioxid i berggrunden i havet. Det är en viktig del för att minska utsläppet av koldioxid i atmosfären och för att nå klimatmålen.

Det är ännu tidigt i processen och provborrningarna görs för att se om kusten utanför Trelleborg överhuvudtaget är aktuell för koldioxidlagring i framtiden. Resultatet ska återrapporteras till regeringen under 2026. Ytterligare en provborrning kommer att göras i mark inom kommunens gräns. Den görs senare under 2024, då på privat mark utanför Skåre.

Mer information

Aktuella regeringsuppdrag (sgu.se)