Praktfulla perenner tar plats i lasarettsrondellen

Publicerad:

Stäppsalvia, solhatt och praktröllika. På måndag startar säsongens plantering av blomsterprakt i lasarettsrondellen i Trelleborg. Nytt i år är att perennerna gör sitt intåg.

På måndag inleder kommunen planteringen av nya växter i lasarettsrondellen i Trelleborg, samt i refugerna som flankerar Östervångsvägen.

Fotograf: Trelleborgs kommun

Den traditionsenliga planteringen av ettåriga sommarblommor i den så kallade lasarettsrondellen, cirkulationsplatsen där Hedvägen möter Valldammsgatan/Östervångsvägen, kommer inte att återkomma nästa vår.

Bakgrunden är att sommarblommorna byts ut till perenner, fleråriga växter som inte behöver bytas ut inför varje säsong.

Blomsterprakten behålls

Målet är självklart att lasarettsrondellen ska vara samma fest för ögat som vanligt om sommaren, men kommunens drift av rondellen blir inte lika omfattande som tidigare. Landskapsarkitekt Marja Berg vågar ändå lova att blomsterprakten behålls.

– Det kan ta några veckor innan perennerna är riktigt etablerade och levererar fullt ut, men rondellen kommer vara fin även i sommar, säger Marja Berg. Allt kommer vara klart i slutet av maj.

Refuger med scilla och krokus

Arbetet  i lasarettsrondellen omfattar såväl planteringen i rondellens mitt som i de båda refugerna på dess norra sida, mot Östervångsvägen. I refugerna sätts ett stort antal lökar som ramas in av gräs. Här kommer vita scillor att blomma under kommande vårar, tillsammans med lila snökrokus och blåvit vårkrokus.

Perennerna koncentreras till själva rondellen. Kompositionen kring den palm som sommartid markerar centrum i rondellen utgörs av mörkgul praktröllika, stiliga prydnadsgräs som skiftar färg med årstiden, ståtliga bestånd av solhatt i rött, kärleksört, och olika sorters stäppsalvia i djupblå nyanser.

Väldoftande kantväxter

De inre planterade perennerna omgärdas av ett band bestående av lavendelblå och väldoftande kantnepeta som balanseras med höstälväxling – ett lågväxande gräs med vacker höstblomning.

Även inne i rondellen finns plats för lökväxter. Kejsartulpaner i orange och intensivt purpurfärgade triumftulpaner samsas med vackra påskliljor som blommar i gult och sedan gräddvitt. Lite ovanför svävar resliga allium – skägglökar – med helvita, snöbollslika blommor på mer än meterhöga stjälkar.

Trafiken då?

– Vi kommer stå där med lastbil under arbetet så det blir kanske tillfälligt ett något trängre körfält, men trafiken ska i stort sett flyta på som vanligt, säger Jonas Svensson, sektionschef på kommunens stadsmiljöavdelning.