Museerna kan prisas för relationsskapande arbetssätt

Trelleborgs museer har under en längre tid satsat på att bygga relationer med barn och unga för att göra dem till aktiva deltagare, och inte enbart besökare. Nu har museiverksamheten nominerats till Region Skånes kulturpris Kulturpaletten som i år fokuserar på unga och unga vuxna.

En samling människor på gräsmatta
Personalen på Trelleborgs museer.

Genom olika projekt och aktiviteter har Trelleborgs museer under flera år arbetat för att skapa en miljö där unga känner sig delaktiga och välkomna. Det långsiktiga målet är att museet ska vara en trygg plats för unga, där de kan utvecklas och utforska sina intressen.

– Nomineringen är ett erkännande som stärker oss i att vi är på rätt väg, säger museichef Ola Lundin.

Det var 2017, då en ung praktikant påpekade att besökare mellan 16 och 25 år var den minst representerade gruppen på museet, som idén om ett nytt arbetssätt väcktes. Först ut var projektet ”Ung kraft” som gav många nya insikter, bland annat att det krävs tid för att etablera nya arbetssätt. Inom projektet fick ungdomarna jobba med filmproduktion, planera och genomföra en egen utställning, skapa podcasts och delta i andra kreativa aktiviteter.

Trygg och trivsam plats

Trelleborgs museer har också genomfört projekt med stöd från Allmänna arvsfonden, där unga i Trelleborg fick utforska olika kulturyttringar och arbeta sida vid sida med museets personal. Ett exempel på detta är bandet Kimya, som bildades under projektet och nu fungerar som museets husband. Man har även skapat performanceutställningen ”Spotlight”, som kombinerade musik, bild, drama och poesi och lockade stor publik.

Museichefen Ola Lundin uttrycker stolthet över att ungdomar identifierat museet som en trygg och trivsam plats.

– Ungdomar från 12–13 år och uppåt kommer på egen hand på sin fritid och tillbringar tid hos oss. Vissa är stammisar och hänger här jättemycket och andra kommer och gör spontanbesök ibland, men de har identifierat museet som en trygg och trevlig offentlig plats för dem att vara på. Det är inte så vanligt för museer, säger han.

Ola Lundin menar att museer ofta förknippas med formella regler kring konst och kultur – och att det måste förändras för att verksamheten ska vara hållbar och inkluderande i längden.

Kulturgarantin är en väg in

I Trelleborg börjar arbetet med unga redan i skolan, genom kommunens kulturgaranti, som ger alla elever möjlighet att besöka museet. Målet är att barnen ska återvända på sin fritid och bli aktiva ambassadörer för museet, vilket många gör.

För att engagemanget sedan ska fortsätta kan deltagarbaserade projekt vara en nyckel. Som exempelvis Jätteväggen, där flera hundra trelleborgare  bidrog till en stor muralmålning, eller New Pattern, där ensamkommande nyanlända samarbetade med estetelever i ett konstprojekt.

– Vi strävar efter att stärka ungas självförtroende. Med ett självförtroende som demokratiska invånare i samhället kommer också ett förtroende för museet och för samhället som institution, säger Ola Lundin.

Kulturpaletten delas ut den 27 november. Vinnaren får en prissumma på 100 000 kronor.

Information på Region Skånes webbplats

Information om Region Skånes kulturpris Kulturpaletten

Regionens presentation av Trelleborgs museer

Rekommenderade nyheter