Miljötillstånd klart för erosionsskydd vid Trelleborgs hamn

Trelleborgs kommun har fått klartecken att anlägga ett nytt erosionsskydd längs kusten vid Öster Jär – en viktig åtgärd för att skydda framtida väg- och järnvägsinfrastruktur vid hamninfarterna. Miljötillståndet möjliggör nu nästa steg: att planera för byggnationen av evakueringsvägen från hamnen, en avgörande del i arbetet med att förverkliga framtidens ringväg runt Trelleborg.

Drönarbild över backspåren i Trelleborgs hamn.
Drönarfoto över östra hamninfarten i Trelleborgs hamn. Backspåret färdigställdes förra året. Med miljötillstånd för erosionsskydd kan hamnen gå vidare med nästa steg i hamnprojektet. Foto: Trelleborgs hamn.

Trelleborgs kommun har fått tillstånd från mark- och miljödomstolen att anlägga ett erosionsskydd längs kuststräckan vid Öster Jär 1:7 – en viktig åtgärd för att skydda både den planerade evakueringsvägen och hamnens järnvägsspår mot framtida erosionsskador.

Tillståndet omfattar ett cirka 160 meter långt erosionsskydd i form av en stenskoning, som kommer att anläggas i anslutning till redan befintliga skyddsåtgärder vid Trelleborgs hamn. Erosionsskyddet kommer att utföras i sten och delvis placeras i strandplanet samt i angränsande vattenområde.

Förberedelser klara – byggstart planeras under året

Med miljötillståndet i hand kan Trelleborgs kommun nu gå vidare med planeringen av erosionsskyddet, som i sin tur möjliggör framtida byggnation av evakueringsvägen från hamnen – ett viktigt steg i arbetet med att säkra hamnens funktion och utveckla stadens ringväg.

– Det här beslutet gör det möjligt för oss att skydda både befintlig och planerad infrastruktur, inklusive väg och järnväg, längs Trelleborgs kust. Erosionsskyddet är en förutsättning för att vi ska kunna gå vidare med nästa steg i projektet, säger Christopher Kolbjörnsen, projektledare för ringväg och hamninfart i Trelleborgs kommun.

Inför arbetet har flera förberedelser redan genomförts, såsom omläggning av dagvattenledningar, flytt av högspänningskablar och rivning av byggnader. Evakueringsvägen kommer att ansluta till väg 9. För att hela den östra hamninfarten ska fungera krävs även en framtida bro över väg 9 till hamnens uppställningsytor. Denna del av projektet inväntar att detaljplanerna för östra och västra delen av Ringvägen antas.

Beslutet från mark- och miljödomstolen innebär även dispens från strandskyddet i området, då åtgärden bedömts som nödvändig och inte påverkar några allmänna eller enskilda intressen negativt.

Backspåret är redan klart

Trelleborgs Hamn AB, som ansvarar för byggandet av både evakueringsvägen och den östliga hamninfarten, ser beslutet som ett avgörande framsteg.

– Genom att förlänga vårt backspår kan vi öka andelen intermodal trafik – det vill säga mer gods från väg till järnväg, säger Malin Collin, ny vd för Trelleborgs Hamn. Bygget av backspåret slutfördes under förra året, medan vi inväntat miljötillståndet för att kunna gå vidare med nästa steg i hamnprojektet. Nu är det tillståndet alltså på plats.

Beslutet är en del av en större helhet där hamnflytten, EU-projektet Green FIT och det framtida kustskyddet går hand i hand för att skapa en mer hållbar och robust infrastruktur i Trelleborgs kuststad.