Miljösatsning minskar kemikalierna i kommunens lokalvård
Kommunens lokalvård blir mer och mer miljövänlig. Genom konsekventa satsningar har lokalvårdsverksamheten minskat den sammantagna förbrukningen av kemikalier och tvättmedel med mellan 40 och 50 procent på ett år.

Trelleborgs kommuns lokalvård drivs i egen regi och sysselsätter omkring 133 personer, varav 92 är städpersonal. Satsningen på miljövänliga och effektiva processer är ett utpekat mål som har genomförts i flera steg.
– Vi har arbetat målmedvetet för att efterleva kommunens övergripande miljö- och hållbarhetsmål, säger Marie Holst-Nilsson, chef för internservice som bland annat rymmer kommunens lokalvård. Vi har jobbat hårt för att få ner vårt användande av kemiska produkter, för att spara pengar och för att kunna erbjuda en grönare och mera miljövänlig städning.
Yrkescertifiering och smart digitalisering
Verksamheten har bland annat sett över och förbättrat rutiner vid beställningar av material och städkemi. Man har även infört nya städmetoder och tagit hjälp av digitalisering för att underlätta och effektivisera arbetet genom städrobotar och system med smarta sensorer som visar var extra noggrann städning krävs och vilka utrymmen som används i mindre utsträckning.
Stort fokus har också lagts på att all personal i kommunens lokalvård ska vara certifierade enligt PRYL, Professionellt yrkescertifikat lokalvård, ett yrkesbevis som visar att den som är certifierad har kompetens inom området.
Mindre förbrukning ger stor besparing
– Vi har satt som rutin att all personal som börjar hos oss ska genomgå en digital grundutbildning innan de kommer ut i verksamheten. Vi har också förlängt våra introduktionsdagar för ny personal, och vi pratar mycket om exempelvis noggrannhet vid dosering av kemikalier på våra arbetsmöten, säger enhetschef Marita Nilsson.
Sammantaget har ansträngningarna gett mycket goda resultat. Genom att arbeta målmedvetet med rutiner, metoder och utbildningsinsatser har kommunens lokalvård kunnat minska sin användning av kemikalier med 40 procent, från 46,6 liter i veckan 2023 till 18,7 liter i veckan 2024. Förbrukningen av tvättmedel har under samma period pressats ned med hela 47 procent, från 38 kilo per vecka till 18 kilo per vecka.
Förutom miljövinster ger satsningen också lägre kostnader för kommunen. Exempelvis har kostnaden för fönsterputsmedel gått ned med nästan 87 procent.
– Där har vi gått från 316,5 liter 2023 till 42 liter 2024. Genom att ständigt se över användandet av kemikalier, hur, var och varför de används kan vi hålla fokus på hållbarhet inom både miljö, hälsa och ekonomi, säger Marita Nilsson.
Höjd kompetens och delaktighet
Arbetet för att minska kemikalieanvändningen fortsätter. Under årets första kvartal har lokalvården med tillskott av EU-medel genomfört en avancerad kemikalieutbildning för all personal som framöver ska ge ännu bättre resultat i minskad kem-förbrukning.
– Utbildningen involverar, höjer kompetensen och skapar delaktighet för hela personalen och ska förhoppningsvis ge ännu bättre resultat i minskad kem-användning, säger Marie Holst-Nilsson. Men vi har förstås firat våra framgångar så här långt också. Utan personalens insatser hade vi inte kunnat minska förbrukningen i den här omfattningen.
Kommunens hållbarhetsmål 2024-2030