Medborgarundersökningen – ett viktigt verktyg i kommunens utvecklingsarbete

Just nu pågår årets medborgarundersökning i Trelleborgs kommun där 1 200 slumpvis utvalda kommuninvånare får tycka till om sin kommun och dess verksamheter. Vi passar på att fråga Emil Mårtensson, samordnare av medborgarundersökningen, vilken påverkan tidigare medborgarundersökningar har haft på kommunens arbete.

Är du utvald till Medborgarundersökningen 2024?
Kvalitetsstrateg Emil Mårtensson samordnar årets medborgarundersökning.

– Förra årets medborgarundersökning visade att Trelleborgs kommuninvånare är ungefär lika nöjda med sin kommun som kommuninvånare i övriga landet är med sina kommuner inom områden som samhällsservice, skola och omsorg samt trygghet, säger Emil Mårtensson.

– Exempelvis var cirka 85 procent av alla som deltog i undersökningen nöjda med samhällsservicen i Trelleborgs kommun, medan den totala siffran för hela landet var knappt 87 procent, säger Emil Mårtensson.

Områden där Trelleborgs kommuns invånare tycker annorlunda jämfört med övriga kommuninvånare i landet är kultur, idrottsliv, underhåll av den offentliga miljön samt förtroende och inflytande.

– Här får Trelleborgs kommun ett märkbart lägre betyg än vad övriga kommuner får av sina invånare, säger Emil Mårtensson.

Viktig barometer för kommunens arbete

Kommuninvånarnas svar i medborgarundersökningarna är ett viktigt underlag för kommunens förbättringsarbete och utveckling, menar Emil Mårtensson:

– Kommuninvånarnas svar ger oss värdefull information om vad som fungerar bra i Trelleborgs kommun men även om vad som kan förbättras.

Han fortsätter:

– Möjlighet till att enkelt berätta var man upplever otrygga platser i kommunen via ett digitalt verktyg, förbättrade rutiner inom kommunen för att snabbare kunna ge rätt information till kommuninvånarna och ett påbörjat arbete för att öka elevers inflytande är några exempel på vad de senaste årens medborgarundersökningar resulterat i, inom kommunens verksamheter.

Fotnot: Mer information om resultatet av tidigare års medborgarundersökningar hittar du i den öppna databasen Kolada.

Kolada

Rekommenderade nyheter