Måltidens dag firades med ett leende
Säg cheese! Osten stod i fokus när Trelleborgs kommun i vanlig ordning uppmärksammade Offentliga måltidens dag i flera verksamheter. På Hälsohuset njöt Birgit, Gull-Britt och de andra hyresgästerna av ostpanerad kycklingfilé, cheesecake och ostbricka.
Birgit flyttade in på Hälsohuset förra året och var en av de första hyresgästerna som kom ut till allrummet där bordet stod dukat och redo för dagens festliga meny.
– Förhoppningarna är stora. Det ser jättefint ut. De brukar duka fint och det ser extra fint ut i dag. De anstränger sig verkligen här, säger Birgit.
Bredvid sig hade hon nyinflyttade Gull-Britt som också såg fram emot att fira dagen.
– Häromdagen när vi satt och pratade kom vi fram till att vi bott på samma gata. Och nu sitter vi här tillsammans, säger hon.
Lyfter fram måltiden i offentlig sektor
Offentliga måltidens dag infaller tredje torsdagen i oktober varje år. Det är ett sätt att lyfta fram måltiden i offentlig sektor som en lustfylld upplevelse och höja den dagliga måltidens status. I Trelleborgs kommun uppmärksammades dagen traditionsenligt.
– Det är en speciell dag för oss. Hyresgästerna känner att det är något på gång och vi försöker piffa till saker runt omkring, som med dukningen till exempel. Vi tänker också mycket på måltidsmiljön, det är inte bara det som ligger på tallriken som spelar roll, säger teamledaren Aferdita Grainca.
Menyn fick gott betyg
På menyn stod ostpanerad kycklinginnerfilé med rödvinssås, rostad potatis och stekta höstprimörer. Till dessert serverades kockens cheesecake med färskost och hallonsås.
– Jättegott! Mör och fin kyckling, säger Gull-Britt.
Birgit höll med och fyllde på med lite rödvinssås.
– Det märks att köket har ansträngt sig, säger hon.
Efter huvudrätten rullade Birgit fram till bordet med ost, kex och frukt.
– Ostbricka passar mig perfekt. Förut gick jag och handlade ost på torget varje fredag, säger hon.
Minska matsvinn
Osten stod i fokus i årets upplaga av Måltidens dag och var också resultatet av kommunens arbete med att minska matsvinn. Osten var i första hand gjord av överbliven fil, yoghurt, grädde och mjölk.
Arbetet med matsvinn har vi tidigare berättat om i den här artikeln.
Firades på flera håll
Offentliga Måltidens dag uppmärksammades på flera håll i Trelleborgs kommun.
Alla vård- och omsorgsboenden serverade samma meny som exemplet från Hälsohuset och inom skolverksamheten firades det under flera programpunkter, bland annat Rita och tillaga, Samarbete och skapande, Gastronomisk skogsvandring och Hemkunskapselevernas ost serveras.