Måltidens dag firades med ett leende

Säg cheese! Osten stod i fokus när Trelleborgs kommun i vanlig ordning uppmärksammade Offentliga måltidens dag i flera verksamheter. På Hälsohuset njöt Birgit, Gull-Britt och de andra hyresgästerna av ostpanerad kycklingfilé, cheesecake och ostbricka.

Kvinna häller upp sås på sin tallrik.
"Det märks att köket har ansträngt sig." Birgit, en av hyresgästerna på Hälsohuset, gillade menyn på Måltidens dag.

Birgit flyttade in på Hälsohuset förra året och var en av de första hyresgästerna som kom ut till allrummet där bordet stod dukat och redo för dagens festliga meny.

– Förhoppningarna är stora. Det ser jättefint ut. De brukar duka fint och det ser extra fint ut i dag. De anstränger sig verkligen här, säger Birgit.

Bredvid sig hade hon nyinflyttade Gull-Britt som också såg fram emot att fira dagen.

– Häromdagen när vi satt och pratade kom vi fram till att vi bott på samma gata. Och nu sitter vi här tillsammans, säger hon.

Kvinna i glasögon sitter vid matbordet och tittar in i kameran.
Den ostpanerade kycklingen var mör och fin, tyckte Gull-Britt.

Lyfter fram måltiden i offentlig sektor

Offentliga måltidens dag infaller tredje torsdagen i oktober varje år. Det är ett sätt att lyfta fram måltiden i offentlig sektor som en lustfylld upplevelse och höja den dagliga måltidens status. I Trelleborgs kommun uppmärksammades dagen traditionsenligt.

– Det är en speciell dag för oss. Hyresgästerna känner att det är något på gång och vi försöker piffa till saker runt omkring, som med dukningen till exempel. Vi tänker också mycket på måltidsmiljön, det är inte bara det som ligger på tallriken som spelar roll, säger teamledaren Aferdita Grainca.

Kvinna klädd i blått står och tittar åt sidan.
Teamledaren Aferdita Grainca berättade om hur verksamheten förberedde sig inför Måltidens dag.

Menyn fick gott betyg

På menyn stod ostpanerad kycklinginnerfilé med rödvinssås, rostad potatis och stekta höstprimörer. Till dessert serverades kockens cheesecake med färskost och hallonsås.

– Jättegott! Mör och fin kyckling, säger Gull-Britt.

Birgit höll med och fyllde på med lite rödvinssås.

– Det märks att köket har ansträngt sig, säger hon.

Efter huvudrätten rullade Birgit fram till bordet med ost, kex och frukt.

– Ostbricka passar mig perfekt. Förut gick jag och handlade ost på torget varje fredag, säger hon.

Kvinna med glasögon serverar sig själv vid ett bord med ostbricka.
Ostbrickan gillades, inte minst av Birgit. "Förut gick jag och handlade ost på torget varje fredag" sa hon.
Tallrik med ost, kex och frukt.
Förutom varmrätt och dessert bjöds det på ostbricka.

Minska matsvinn

Osten stod i fokus i årets upplaga av Måltidens dag och var också resultatet av kommunens arbete med att minska matsvinn. Osten var i första hand gjord av överbliven fil, yoghurt, grädde och mjölk.

Arbetet med matsvinn har vi tidigare berättat om i den här artikeln.

Firades på flera håll

Offentliga Måltidens dag uppmärksammades på flera håll i Trelleborgs kommun.

Alla vård- och omsorgsboenden serverade samma meny som exemplet från Hälsohuset och inom skolverksamheten firades det under flera programpunkter, bland annat Rita och tillaga, Samarbete och skapande, Gastronomisk skogsvandring och Hemkunskapselevernas ost serveras.

Mer information om Offentliga måltidens dag

Rekommenderade nyheter