Långsammare befolkningsökning påverkar verksamheter

Fortsatt befolkningsökning – men i långsammare takt än tidigare. Dessutom väntas förändringar i demografin, med färre 1-5-åringar samtidigt som antalet invånare över 85 år ökar. Nu ser flera kommunala verksamheter över behoven för de kommande åren.

– Den nya befolkningsprognosen påverkar fördelningen av resurser i budgeten, och den får också en påverkan på den långsiktiga planeringen av investeringar, säger Henrik Weimarsson, ekonomidirektör och biträdande kommundirektör i Trelleborgs kommun.

I senaste uppdateringen av befolkningsprognosen står det klart att Trelleborg följer trenden som råder i övriga landet. Sveriges kommuner och regioner har analyserat SCB:s statistik och konstaterat de äldre blir fler och de yngre färre. Antalet 1-5-åringar minskar i samtliga svenska kommuner fram till 2033.

Det finns flera skäl till att befolkningsökningen ser ut att göra en inbromsning, både lokalt och nationellt sett:

  • Minskat barnafödande
  • Minskad invandring
  • Lågkonjunktur

Kommunal verksamhet påverkas

Trelleborgs kommun har under flera decennier upplevt en stark befolkningsökning. Antalet invånare har ökat varje år sedan 1984. Prognosen visar på en fortsatt ökning, men nu i betydligt lägre tempo än man tidigare förutspått.

Alla kommunala verksamheter påverkas på något sätt av den förväntade inbromsningen. Till exempel kommer behoven av plats på såväl förskola och skola som vård- och omsorgsboende att förändras framöver.

– Vi behöver se över detta ur ett långsiktigt hållbart kommunperspektiv, så att våra verksamheter kan möta invånarnas behov och bidra till livskvalitet. Jag räknar med att de olika förvaltningarna nu ser över sina verksamheter och hur de eventuellt behöver göra omprioriteringar, säger Mathias Andersson, kommunstyrelsens ordförande.

Långsiktigt arbete fortsätter

På lång sikt fortsätter arbetet med att utveckla Trelleborg till en attraktiv kuststad med nya havsnära stadsdelar.

– Trelleborg har ett attraktivt läge och här finns stora ytor som går att exploatera. Därför planerar vi för att inflyttningen till kommunen kommer att öka igen när konjunkturen vänder, och då är vi redo att ta emot nya invånare, säger Henrik Weimarsson.

Rekommenderade nyheter