Kommunen höjer beredskapen inför väntade ovädret

SMHI har utfärdat en gul varning för skyfallsliknande regn på lördag 13 juli. Trelleborgs kommun har med anledning av varningen kallat in extra personal, och Räddningstjänsten bemannar en mottagningscentral för telefonsamtal.

vädervarning SMHI
Räddningstjänsten samt tekniska serviceförvaltningen i Trelleborgs kommun har höjt sin beredskap inför lördagens väntade regnoväder i Trelleborgs kommun.

Enligt SMHI kan regnmängden i Trelleborg bli uppemot 60 millimeter, samtidigt som det kan bli både blåst och åska. Varningen gäller på lördag 13 juli klockan 02 till 21.

Räddningstjänsten bemannar telefontjänst

Räddningstjänsten i Trelleborg har fattat beslut om att prioritera samhällsviktiga verksamheter om belastningen blir hög. Det innebär att Räddningstjänsten inte kan prioritera enskilda fastigheter.

Räddningstjänsten kommer att bemanna upp en mottagningscentral för ej prioriterade ärenden mellan klockan 00.00 och klockan 16.00 på lördagen. Du når mottagningscentralen på telefon 0410-73 33 51 och 0410-73 33 57.

Väderläget bättre än befarat - mottagningscentral stängd

Den mottagningscentral som Räddningstjänsten bemannat upp för att hantera inkommande telefonsamtal från allmänheten med anledning av lördagens förväntade oväder i Trelleborg är nu stängd. Anledningen är att vädersituationen inte blev så allvarlig som prognoserna befarade.

De båda tillfälliga telefonlinjerna till Räddningstjänsten är därmed tagna ur funktion.

Hjälp oss att hålla koll på kommunens brunnar

Trelleborgs kommun har höjt beredskapen genom extra ronderingar där personal från tekniska serviceförvaltningen tittar till rännstensbrunnar och dagvattennätet. Inför lördagen har även extra personal satts i beredskap.

Förebygg risk för översvämning

Stora mängder regn på kort tid innebär risk för översvämmade gator och vägar då ledningsnätet inte är dimensionerat för att klara så stora mängder som kan komma. Ta gärna en extra titt i rännstensbrunnar kring din fastighet och ta bort löv, skräp och annat som kan hindra vattnet från att rinna ned. Kolla också hängrännorna. Har du haft problem med källare som svämmat över tidigare är det bra om du flyttar föremål som står på golvet.

Information om vad du kan göra för att förebygga översvämning och vad du kan göra om olyckan är framme:

Översvämningar

Håll koll på rännstensbrunnar