Jobbspåret banar väg för framtidens vårdpersonal
Genom ett samarbete mellan Trelleborgs kommun, Svedala kommun och Arbetsförmedlingen får långtidsarbetslösa och nyanlända möjlighet att utbilda sig och arbeta inom vård och omsorg. Initiativet erbjuder en konkret väg till både utbildning och anställning, samtidigt som det bidrar till att möta vårdsektorns behov av kvalificerad personal.
Samarbete över gränserna
Jobbspåret inom vård och omsorg är ett resultat av ett brett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, arbetsmarknadsförvaltningen och socialförvaltningen i Trelleborg och Svedala. Initiativet bygger på samverkan mellan flera aktörer för att skapa långsiktiga lösningar för arbetssökande och arbetsgivare i vårdsektorn.
– Vi började med att samla våra styrkor och insåg att vi kunde göra skillnad tillsammans. Det här är ett jobbspår som bygger på att vi alla drar åt samma håll, säger Jessica Byers, rekryterare, Trelleborgs kommun.
De inblandande aktörerna i jobbspåret har tillsammans tagit fram en tydlig kravprofil, som säkerställer att de sökande matchar vårdyrkets behov.
Vägen till anställning och utbildning
Jobbspåret omfattar tre steg. Det började med sex veckors utbildning under våren hos Lernia, följt av fyra veckors praktik på vård- och omsorgsboenden i Trelleborg och Svedala. Efter avklarad utbildning erbjöds deltagarna sommarjobb, där de fick prova sina kunskaper i praktiken.
– Vi var måna om att ge deltagarna en bra en introduktion till arbetslivet, samtidigt som arbetsgivarna fick in personal under sommaren, säger Noor Zahid Mohammad, arbetsmarknadssekreterare.
Efter sommarvikariaten har deltagarna gått vidare till steg tre där man kombinerar arbete med studier. Upplägget ger möjlighet att successivt bygga en karriär inom vård och omsorg. Målet är att man, på sikt, ska kunna arbeta som undersköterska eller fortsätta sina studier till högre vårdutbildningar.
Vinster för både individ och samhälle
För deltagarna innebär jobbspåret en chans att komma in på arbetsmarknaden och påbörja en utbildning som leder till självförsörjning. Samtidigt får arbetsgivarna tillgång till kompetent personal, både på kort och lång sikt.
– Det är en vinst för alla parter. Deltagarna får en fot in på arbetsmarknaden och en tydlig väg mot en efterfrågad utbildning. Samhället vinner på att fler människor blir självförsörjande och integrerade, säger Linnea Sandberg Frid, företagsrådgivare vid Arbetsförmedlingen Sydvästra Skåne.
För många av deltagarna innebär jobbspåret inte bara ett steg mot arbete, utan också en möjlighet att förbättra sin språkutveckling och etablering i det svenska samhället.
En hållbar lösning för framtiden
Jobbspåret är en långsiktig lösning för att möta vårdsektorns ökade personalbehov. Med stöd från studie- och yrkesvägledare får deltagarna kontinuerlig vägledning under hela processen, vilket ökar chanserna att de kan fullfölja sina studier och avancera inom vårdyrket.
– Vi ser redan nu hur våra deltagare börjar planera för en framtid inom vården, och flera har ambitionen att läsa vidare till undersköterska eller läkare, säger Biljana Jankovska, rekryterare i Trelleborgs kommun.
Jobbspåret inom vård och omsorg har skapat intresse i andra kommuner, och förhoppningen är att modellen ska bli återkommande och sprida sig vidare.
– Med det här upplägget skapas inte bara jobb, utan en hållbar lösning för framtidens vårdpersonal. Det här är en chans för både individen och samhället att växa, säger Anders Törnqvist, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.
Fakta om Jobbspår
Jobbspår är en kombination av utbildning och arbetsplatsförlagt lärande med utgångspunkt i arbetsgivarens behov av kompetens. Det är ett samarbete mellan kommun, arbetsförmedling och arbetsgivare. Jobbspår som metod som kan appliceras på många olika branscher. Målet efter avslutat jobbspår är alltid anställning hos arbetsgivaren.