Framstående insatser prisades under Näringslivsdagarna

När stjärnfrukosten avslutades på andra dagen av Näringslivsdagarna stod det klart vilka som kammade hem årets näringslivspriser – ett familjeföretag inom mark och trädgård, en tillståndsinspektör och en nyföretagare med pedagogiska färdigheter.

Näringslivspris till hållbar landskapsarkitektur

Trelleborgs kommuns Näringslivspris går i år till Joäng Mark & Trädgård AB, ett etablerat företag som kombinerar tradition och innovation inom landskapsarkitektur. Under Alexandra och Pontus Joängs ledning har företaget vuxit till att hantera allt från skötsel och anläggning till projektering och konsultarbete på ett hållbart sätt.

– Vi är mycket stolta att blivit tilldelade priset. Det är en bekräftelse på allt arbete vi lagt ner. Vi vill också tacka vår personal. Vi är glada att arbeta på Söderslätt med personal som är lokalt förankrad, säger Alexandra och Pontus Joäng.

En man och en kvinna med ett diplom och en plakett.
Pontus och Alexandra Joäng tog emot Trelleborgs kommuns Näringslivspris 2024.

Motivering

Företaget har framgångsrikt kombinerat tradition och innovation för att bygga en hållbar verksamhet. Med mångårig erfarenhet och passion för landskapsarkitektur har de gjort avtryck i Trelleborgs näringsliv. Under ledning av två visionära landskapsingenjörer har företaget vuxit och hanterar idag skötsel, anläggning, projektering och konsultarbete. Deras skickliga team levererar varje projekt med högsta kvalitet och professionalism. Företaget är ett föredöme på hur lokal företagsamhet skapar värde för både kunder och samhället.

Näringslivsambassadör främjar förtroende och utveckling

Trelleborgs kommuns Näringslivsambassadör 2024 är Karin Elgelin, tillståndsinspektör. Karin har sedan hon tillträdde sin tjänst för drygt ett år sedan implementerat nytt arbetssätt och varit drivande i att utveckla hanteringen av serveringstillstånd.

– Det är med stor glädje jag delar jag ut priset för Årets Näringslivsambassadör till Karin. Genom sin serviceanda, systematik och engagemang har hon byggt starka band mellan Trelleborgs kommun och näringslivet. Hon är en ambassadör som visat hur vi kan arbeta för att stötta näringslivet i vårt mål att det ska vara lätt att göra rätt, säger Maida Engqvist, förvaltningschef i Trelleborgs kommun.

Karin Elgelin jobbar sedan i juni 2023 som tillståndsinspektör i Trelleborgs kommun. Det är hon som fattar beslut om serveringstillstånd och gör tillsyn hos krögare som redan fått sitt tillstånd beviljat. Hon bjuder också in till dialog- och informationsträffar med lokala krögare. Att bygga förtroende och relationer är viktigt i hennes uppdrag, samtidigt som hon ska fatta rättssäkra beslut.

– Jag blev mållös, men såklart mycket hedrad! Det bästa med mitt jobb är ju kontakten med krögarna så det känns jätteroligt att arbetet uppmärksammas och uppskattas, säger Karin Elgelin.

Kvinna tar emot pris på scen.
Karin Elgelin tog emot priset som Näringslivsambassadör av Maida Engqvist.

Motivering

Pristagaren har på kort tid implementerat sitt arbetssätt och varit en stark kraft i att utveckla tillståndshanteringen. Med positiv inställning och genuin vilja att hjälpa, har hon underlättat processer och guidat företagare genom komplexa regelverk, alltid med respekt, lyhördhet och professionalitet. Inga utmaningar är för små eller för stora, och varje företagare möts med samma goda bemötande. Hennes kontinuitet och metodiska arbetssätt har bidragit till en smidig, förutsägbar och företagsvänlig tillståndshantering.

Tillväxtmöjligheter med pedagogisk metod

Den tredje utmärkelsen delades ut av Nyföretagarcentrum Öresund och gick till priset Kicki Sandberg som berömdes för sin innovativa affärsidé, sitt starka nätverksbyggande och engagemang för sitt yrke. Kicki som har lång erfarenhet som förskolelärare, startade sitt företag Berättarsaga – Möjligheternas Värld 2023, men har redan hunnit visa på efterfrågan som föreläsare och utbildare. Konceptet har potential att användas i fler sammanhang än förskolan, vilket skapar goda tillväxtmöjligheter.

Kvinna tar emot blommor och pris på scenen.
Årets nyföretagare 2024 blev Kicki Sandberg. Priset delas ut av Weronica Johansson på Nyföretagarcentrum Öresund.

Fakta om näringslivspriserna

Trelleborgs kommuns näringslivspris

Näringslivspriset delas antingen ut till följd av speciella insatser och framgångar under året eller som belöning för många år av framgångsrikt företagande. Mottagaren ska på något sätt ha satt Trelleborg på kartan genom sitt företagande. Utmärkelsen kan gå till en enskild företagare eller ett helt företag. Vinnaren utses av kommunstyrelsen i Trelleborgs kommun.

Tidigare mottagare av Trelleborgs kommuns näringslivspris:

2023: AB Jordberga Gård

2022: Bengt Nilsson, Alsingevallen

2021: Alfred Pedersen & son

2020: Protega AB

2019: VA-gruppen

2018: Qloss

2017: Trelleborg AB

Årets näringslivsambassadör

Priset tilldelas en engagerad medarbetare inom Trelleborgs kommun som agerat på ett föredömligt sätt i främjandet av samarbete mellan kommunen och näringslivet. Syftet med utmärkelsen är att uppmuntra och hedra medarbetare som aktivt bidrar till att stärka banden mellan den kommunala sektorn och det lokala näringslivet med målet att skapa ett gott företagsklimat i Trelleborg.

Utmärkelsen infördes 2023 och delas ut av näringslivsenheten i Trelleborgs kommun

Årets Nyföretagare

Årets Nyföretagare utses varje år för att lyfta fram goda lokala förebilder. Det är personer som har kommit i gång med sin verksamhet på ett bra sätt och som ännu inte drivit företaget i tre år. Priset delas ut av Nyföretagarcentrum Öresund.

Rekommenderade nyheter