Förslag: Så ska Demokratiberedningen arbeta under 2025

Kartläggning av ungas syn på demokrati och delaktighet samt fördjupad analys av den delen i årets medborgarundersökning som handlar om förtroende och inflytande. Det är uppdragen i Demokratiberedningens verksamhetsplan för 2025.

Henrik Silfverstolpe är ordförande för Demokratiberedningen.
Henrik Silfverstolpe är ordförande för Demokratiberedningen.

– Demokratiberedningen, som inrättades för två år sedan efter beslut av kommunfullmäktige, ska arbeta strategiskt och långsiktigt med demokrati- och samhällsutveckling i Trelleborgs kommun. Beredningen består av en ledamot från varje parti som finns representerat i kommunfullmäktige, berättar Henrik Silfverstolpe, ordförande för Demokratiberedningen.

Vad tycker unga i Trelleborg om demokrati?

Uppdraget att kartlägga ungas syn på demokrati och delaktighet i Trelleborg grundar sig i aktuella studier och rapporter som visar att ungas intresse för politik minskar, samtidigt som förtroendet för politiska institutioner är svagt.

– Studierna är gjorde på riksnivå, men i dagsläget har vi ingen tydlig bild av vad unga i Trelleborg har för uppfattning om frågor som rör demokrati och delaktighet. Därför kommer vi under året att genomföra en enkät som särskilt riktar sig mot Trelleborgs ungdomar. Vi kommer också att ha fokusgrupper med ungdomar för att få en djupare förståelse för deras tankar och synpunkter, säger Henrik Silfverstolpe.

Förslag på åtgärder som stärker demokratin i Trelleborg

Ett annat område som Demokratiberedningen ska arbeta vidare med är den delen av medborgarundersökningen som handlade om förtroende och inflytande. 1 200 slumpvis utvalda kommuninvånare i Trelleborg fick i vintras chansen att tycka till om sin kommun utifrån ett antal frågor som var direkt kopplade till demokrati och delaktighet.

– Nu ska Demokratiberedningen titta närmare på frågorna och svaren för att analysera vilka effekter de skulle kunna ha på demokratin i vår kommun. Vi ska också presentera förslag på åtgärder inom områden där vi bedömer att vi behöver stärka den lokala demokratin. Kommunfullmäktige ska sedan ta ställning till våra förslag, säger Henrik Silfverstolpe.

– Syftet med Demokratiberedningens arbete är att öka ungas engagemang och delaktighet i demokrati- och samhällsfrågor. Vi vill också att vårt arbete ska stärka kommuninvånarnas uppfattning att de har möjlighet till inflytande och insyn i kommunala verksamheter och beslut.