Förslag om förändringar i förskolan efter minskat barnantal

Befolkningsprognosen visar att antalet förskolebarn i kommunen kommer att minska under det närmaste decenniet. Därför tar bildningsnämnden i höst upp ett förslag om att minska antalet kommunala förskolelokaler från och med nästa läsår.

Tidigare i höst presenterades den uppdaterade befolkningsprognosen för Trelleborgs kommun. Den visar att kommunen följer den nationella trenden om minskat antal barn i förskoleålder under det närmaste decenniet.

Långsammare befolkningsökning påverkar verksamheter (nyhet på trelleborg.se 12 september 2024)

I Trelleborgs kommun kommer det inför höstterminen 2025 enligt beräkningarna finns drygt 2400 barn i förskoleverksamhet jämfört med en total kapacitet på 2900 platser. Det innebär ett överskott på knappt 500 platser. Bildningsförvaltningen arbetar därför fram ett förslag till hantering av platsöverskottet inom förskolan, som kommer att tas upp i bildningsnämnden i november.

Undervisning och personal prioriteras

Förslaget innebär att barn på Modeshögs förskola och Ajgeldingerska villan, om förslaget beslutas, ska erbjuds plats på andra förskolor. Detta skulle innebära att bildningsförvaltningen kan samla resurserna där de behövs bäst och lägga pengar på undervisning istället för hyreskostnader för halvtomma lokaler.

– Utifrån det befolkningsprognosen berättar för oss måste vi agera ansvarsfullt. Förvaltningen har arbetat fram ett förslag utifrån värderingarna hög kvalitet, medborgarperspektiv och samhällsansvar. I detta arbete prioriteras personal före tomma lokaler, säger Svenjohan Davidsson, förvaltningschef på bildningsförvaltningen.

Ajgeldingerska villan har ett omfattande renoveringsbehov, som skulle innebära en evakuering i uppemot ett år. Då Modeshögs förskola ursprungligen är byggt som en grundskola är lokalerna de minst ändamålsenliga i sitt område.

I båda förskolornas rektorsområden finns ytterligare två förskolor med lediga platser.

Resursskola kan få bättre lokaler

I november kommer bildningsnämnden också att ta upp ett förslag om flytt för Värnets resursskola. Verksamheten bedrivs idag på två olika enheter, men föreslås från och med läsåret 2026-2027 att samlas i nuvarande Modeshögs förskola – förutsatt att nämnden beslutar om avveckling av Modeshögs förskola.

– På det sättet kan eleverna på Värnet få mer ändamålsenliga lokaler, en bättre anpassad utemiljö och tillgång till fler vuxna under skoldagen. Dessutom finns det ett tillagningskök på Modeshög, säger Ann Lundström, ordförande i bildningsnämnden.

Berörda vårdnadshavare och elever har informerats om förslagen om Modeshögs förskola, Ajgeldingerska villan och Värnet. Inför bildningsnämndens beslut kommer barnkonsekvensanalyser att genomföras, både på de två förskolorna och på Värnet.

Rekommenderade nyheter