Förbättrad ekonomisk utveckling för kommunen trots underskott

Trelleborgs kommun redovisar ett underskott i sin andra delårsrapport, precis som i den första i våras. Trots fortsatta utmaningar ser kommunen förbättrade utsikter för resten av året och helårsprognosen pekar på ett resultat bättre än budget.

– Det är glädjande att ekonomin går bättre än budgeterat för både kommunen och kommunkoncernen som helhet, och att nämnder och bolag samtidigt i hög utsträckning bidrar positivt till kommunfullmäktiges övergripande mål, säger kommunens ekonomidirektör Henrik Weimarsson.

Resultat till och med 31 augusti

Delårsrapporten visar kommunens ekonomiska resultat fram till den 31 augusti, samt en prognos för hur det ekonomiska resultatet bedöms bli när året är slut.

För kommunens verksamheter, utan att räkna med exploateringsverksamheten är resultatet ett underskott på 100,2 miljoner kronor. Det är dock 25,8 miljoner kronor bättre än vad man hade budgeterat. När exploateringsverksamheten räknas in blir resultatet ett underskott på 103,1 miljoner kronor, vilket är 79,6 miljoner kronor sämre än budget.

För hela kommunkoncernen, som även inkluderar de bolag som kommunen äger, visar prognosen ett underskott på 6,2 miljoner kronor, vilket är 61,8 miljoner kronor sämre än budget. Men om exploateringsverksamheten tas bort blir resultatet ett överskott på 42,6 miljoner kronor, vilket är 41,6 miljoner kronor bättre än budget.

Budget med planerat underskott

– När vi arbetade med budgeten för 2024 identifierade vi hög inflation och ökade pensionskostnader som stora utmaningar. Därför antog kommunfullmäktige en budget med ett planerat underskott på 126 miljoner kronor (utan exploateringsverksamheten). Nu har inflationen minskat till mer normala nivåer och pensionskostnaderna för 2025 väntas sjunka kraftigt, vilket stämmer med vår långsiktiga planering, säger Henrik Weimarsson och fortsätter:

– Samhällsekonomin har också förbättrats, med ökade skatteintäkter och statsbidrag. Däremot är förväntningarna på bostadsbyggandet låga, vilket har lett till förseningar i exploaterings- och investeringsverksamheten samt en nedrevidering av befolkningsprognosen.

Arbetar för budget i balans

Ett stort arbete har genomförts för de verksamheter som tidigare i år tog fram en handlingsplan för budget i balans där det nu finns tydliga indikationer på att arbetet med planen lett till positiv effekt.

Rekommenderade nyheter