Energistrategi med fokus på hållbarhet
I juni i år antog kommunfullmäktige det strategiska dokumentet Energistrategi 2024–2030 för Trelleborgs kommun. Energistrategin fastslår kommunens övergripande målsättningar för att uppnå ett hållbart energisystem med låg klimatpåverkan fram till år 2030.
Energistrategin omfattar Trelleborgs kommun som geografiskt område, samt de utmaningar och utvecklingsområden som Trelleborgs kommun har inom energiområdet utifrån dagens förutsättningar. Det framgår av energistrategin vad som krävs, men lämnar åt varje aktör att ta fram sina egna åtgärder. Strategin är framtagen i samarbete med samtliga förvaltningar och kommunala bolag.
– Med den nya strategin ges en tydlig riktning för hur vi kan säkerställa ett hållbart energisystem i Trelleborgs kommun. Genom samarbete mellan alla förvaltningar och kommunala bolag skapar vi förutsättningar för ett driftsäkert energisystem med en låg klimatpåverkan, säger Anders Nyman, hållbarhetsstrateg på Trelleborgs kommun.
Syfte
Energistrategin är ett av kommunens styrande dokument för uppfyllandet av Trelleborgs kommuns hållbarhetsmål, primärt mål 5: Kommunkoncernen ska verka för att utsläppen av växthusgaser ska vara nettonoll år 2040.
I energistrategin fastslås de fokusområden som krävs för att uppnå ett hållbart energisystem i kommunen. Fokusområdena är: förnybar energitillförsel, hållbara transporter, energieffektivisering och hållbara fastigheter, samt en hållbar och driftsäker energiförsörjning.
Regional hänsyn
Målsättningarna för energistrategin tar i hög grad hänsyn till region Skånes klimat- och energistrategi, samt Skånes effektkommissions färdplan.
– Energistrategins mål går hand i hand med Skånes effektkommissions planer, som fokuserar på satsningar inom förnybar elproduktion och energilagring, vilket kommer att bidra till en mer hållbar energiförsörjning i regionen, säger Anders Nyman.
Förnybara källor
Solkraftsproduktionen, främst från mikroproducenter, ökar inom kommunen och likaså vindkraften med bland annat två planerade vindkraftverk i hamnområdet. Till havs pågår tillståndsprocesser från ett flertal energibolag som har ambitionen att etablera större vindkraftsparker.
Det finns ett antal planerade vätgassatsningar i kommunen, för både större och mindre vätgasproduktion. En förstudie har genomförts för att undersöka förutsättningarna för att på längre sikt etablera en mer storskalig vätgasproduktion i kommunen.