Dalköpingeåns naturreservat invigs med korv, pyssel och promenad
I eftermiddag klockan 16 invigs Dalköpingeåns naturreservat i Trelleborg. Reservatet, som bland annat är boplats för 10 olika fladdermusarter, öppnas officiellt av samhällsbyggnadsnämndens ordförande Per Jönsson och tekniska servicenämndens ordförande Fredrik Schlyter.
Dalköpingeåns naturreservat omfattar ett område på drygt 25 hektar. Reservatet bjuder på höga geovetenskapliga, biologiska och kulturhistoriska värden. Längs åns sträckning finns strandängar, betesmarker, skogs-, ängs- och våtmarksområden med rik flora och fauna.
Skyddas från exploatering
Trelleborgs kommunekolog Cathrine Ek har arbetat med kommunens naturvårdssatsning kring Dalköpingeån och kommer att finnas på plats vid dagens invigning.
– Förutom de långsträckta strandområden vi har i kommunen är våra naturområden ofta små och kan ses som öar i åkerlandskapet eller mellan hus och vägar, säger Cathrine Ek. Därför är det extra viktigt att vi genom ett naturreservat som Dalköpingeån kan säkerställa att ett så pass stort område skyddas från exploatering. Extra bra är att reservatet följer ån från havet och upp i landskapet eftersom många fladdermusarter trivs här och vi har gott om havsöring i vattnet.
Upplevelser för hela familjen
Förutom tal och bandklippning kommer invigningen att bjuda på lärorika och spännande upplevelser för hela familjen. En naturpedagog finns till hands för barn som vill testa naturpyssel. För den nyfikne finns en kortare slinga att gå – Fladdermusslingan. Här kan både barn och vuxna delta i en tipsrunda. Efter pyssel och promenad bjuds det grillad korv. Vegetariskt alternativ finns.
– Det är inte så ofta vi inviger nya naturreservat eller nya naturområden i kommunen, säger Cathrine Ek. Genom åren har områden mer iordningställts för naturens egen skull. Djur, växter och intresserade människor brukar hitta dit själva men den här gången ville vi göra lite annorlunda. Ju fler som känner till våra naturområden desto fler blir intresserade av naturvård och rädda om områdena hoppas vi.
10 av 19 svenska fladdermusarter
Naturreservatet kommer att skötas och utvecklas efter hand genom röjning, plantering av träd och skapandet av nya vattenytor. I området har 10 av Sveriges 19 fladdermusarter påträffats. Därför kommer mycket att göras för att fladdermössen ska trivas i området. Detaljplaner och byggnation vid de verksamhetsområden som planeras intill naturreservatet tar hänsyn till fladdermössen, bland annat kommer belysningen att anpassas och ha ett något rödare ljus för att inte störa fladdermössen.
Välkommen på naturens villkor
– Naturreservatet är framför allt till för naturen och dess djur och växter. Vi människor är här på besök och allemansrätten, ”Inte störa, inte förstöra” är ett bra måtto. Utöver allemansrätten och annan lagstiftning gäller särskilda restriktioner i naturreservat. Bland annat råder eldningsförbud och koppeltvång för hundar. Det är inte heller tillåtet att exempelvis bryta grenar eller forsla bort ved, men alla är välkomna hit – på naturens villkor.
Tillkommit med hjälp av LONA-bidrag
Bildandet av Dalköpingeåns naturreservat har möjliggjorts genom att Trelleborgs kommun beviljats så kallat LONA-bidrag för bevarande och utveckling av naturstråket.
Invigning vid Dalaslingans utegym
Invigningen hålls vid Dalaslingans utegym på onsdagen mellan klockan 16.00 och klockan 18.00. Buss 190 stannar på väg 9. Följ Dalaleden norrut så kommer du till utegymmet. Platsen kan du även nå via cykelbanan som passerar förbi utegymmet.