Bostad först – nytt grepp för att bekämpa hemlöshet

Trelleborgs kommun har tagit ett nytt grepp i kampen mot hemlöshet genom att ansöka om statligt bidrag för att införa modellen ”Bostad först”. Modellen riktar sig till personer med långvarig hemlöshet och beroendeproblematik, med eller utan psykisk ohälsa.

Två kvinnor står bredvid varandra och ler in i kameran.
Under fredagen invigdes en samlingslokal som en del i Bostad först, ett nytt sätt att bekämpa hemlöshet. På bilden syns Helen Andersson (till vänster), chef för beroende- och vuxenenheten, och verksamhetsutvecklaren Malin Gunnarsson.

I samarbete med bostadsbolag, i nuläget framför allt Trelleborgshem men även Klarabo, planeras uthyrning av lägenheter i andra hand, kombinerat med individuellt socialt stöd för de berörda.

Samlingslokal invigd

Samtidigt öppnas en samlingslokal i syfte att motverka social isolering och ensamhet. Samlingslokalen finns på Östergatan 65, Östergården, och invigdes under fredagen.

– Här finns möjlighet till gemenskap med andra och tillgång till personal för stöd i olika frågor utifrån individens behov och önskemål. Inledningsvis kommer det vara öppet två eftermiddagar i veckan. Det bjuds på kaffe och te och ibland lite fika. Utifrån besökarnas önskemål kommer även utflykter och olika aktiviteter att planeras, säger Helen Andersson, enhetschef för beroende- och vuxenenheten i Trelleborgs kommun.

Åtta grundprinciper

Bostad först är en del i den nationella hemlöshetsstrategin som antogs 2022 och bygger på åtta grundprinciper.

  • Bostad är en mänsklig rättighet
  • Rätten till val och självbestämmande
  • Bostad och behandling ska separeras från varandra
  • Stöd riktas till återhämtning
  • Stöd baseras på skademinskning
  • Aktivt engagemang utan tvång och fostran
  • Deltagarstyrt stöd utifrån individens styrkor, behov och egna mål
  • Flexibelt stöd under så lång tid som personen själv vill och behöver

Långsiktig lösning

– Genom Bostad först hoppas vi kunna erbjuda en effektiv och långsiktig lösning för att minska hemlösheten och ge de mest utsatta invånarna en möjlighet att bygga upp sina liv, säger Helen Andersson.

Rekommenderade nyheter