Avfallshantering föremål för höga vitesbelopp
Miljöavdelningen på Trelleborgs kommun bedriver systematisk tillsyn av verksamheter i kommunen. Arbetet syftar till att gällande lagstiftning följs och därmed bidrar till att skapa en attraktiv kommun för bostadsmarknad och näringsliv. I praktiken handlar arbetet om att kontrollera att verksamheter i kommunen följer lagen och därför har jämbördiga förutsättningar.
Ett ärende som rör tillsyn av miljöfarlig verksamhet har under en längre tid krävt miljöavdelningens fokus. Näringsidkaren med verksamhet utanför Anderslöv har överträtt förbud mot att ta emot avfall i sin verksamhet, samt överträtt ett annat föreläggande om försiktighetsmått.
Yrkar på att vite ska utdömas
Efter enigt beslut i Samhällsbyggnadsnämnden ansöker nämnden om att Mark och miljödomstolen ska döma ut vite på sammanlagt 315 000 kronor.
Det höga vitesbeloppet sattes på grund av att verksamheten tidigare inte har följt nämndens beslut om förbud, trots vitesbelopp om 25 000 kronor. Samhällsbyggnadsnämnden beslutade därför att höja vitesbeloppet. Syftet med ett vite är att göra det mer kostsamt att bryta mot ett myndighetsbeslut än att följa det. Det är alltså ett påtryckningsmedel för efterlevnaden av myndighetens beslut, inte en sanktionsavgift.
Tillsyn även över kommunens egna verksamheter
Ett annat ärende där istället en sanktionsavgift utdömts efter beslut i Samhällsbyggnadsnämnden i Trelleborg, gäller en LSS-verksamhet i Trelleborg. Tillsyn bedrivs alltså även över kommunens egna verksamheter. LSS-verksamheten har i detta fall påbörjat en registreringspliktig livsmedelsverksamhet, utan att först ha anmält denna till samhällsbyggnadsnämnden. Sanktionsavgift om 40 000 kronor är utdömt enligt livsmedelsförordningen.
Tillsynsmyndighet
Kommunens tillsynsarbete kring bland annat miljöfarlig verksamhet och livsmedelsverksamhet, utförs av miljöavdelningen på samhällsbyggnadsförvaltningen.
– Vi arbetar för att på ett professionellt och rättssäkert sätt skapa hållbar samhällsutveckling i Trelleborgs kommun, säger Mikael Norén, chef på Trelleborgs kommuns miljöavdelning.
– Oftast hanteras frågor i god dialog med medborgare och verksamheter, berättar Mikael Norén vidare. I vårt uppdrag som tillsynsmyndighet, ligger förstås att se till att miljöbalken, livsmedelsförordningen och andra lagar och regler följs.
De lagar som reglerar miljöfarlig verksamhet är huvudsakligen Miljöbalken (1998:808), Miljöprövningsförordningen (2013:251) och Förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.
Lagen som reglerar livsmedelsverksamhet är huvudsakligen Livsmedelsförordningen (2006:813).