Att vara familjehem har förgyllt deras liv

Det började med att en tioårig flicka behövde komma ut på landet ett par månader sommaren 1999. Nu har Cecilia och Tommy Magnusson varit ett betydelsefullt familjehem för Trelleborgs kommun i 25 år!

En kvinna och en man sitter bredvid varandra och tittar in i kameran.
Cecilia och Tommy Magnusson har varit familjehem i 25 år. De tycker att fler ska ta chansen att göra en insats.

Just nu pågår Socialstyrelsens nationella kampanj Gör en insats. Målet är att få fler personer intresserade av uppdrag som till exempel familjehem, jourhem, kontaktperson och kontaktfamilj. Från gården i Fru Alstad hälsar paret Magnusson: ta chansen!

– Tveka inte! Det är synnerligen givande att lägga sin tid på sådana här uppdrag. Du gör skillnad och du lär dig själv saker hela tiden, säger Tommy.

– Du ska så klart vara medveten om och ha förståelse för att placerade barn har en del med sig i ryggsäcken, men utöver det är det bara att våga! Det är väldigt roligt och givande. Vi är till och med uppdaterade när det gäller modern musik och förkortningar på internet, säger Cecilia och skrattar.

Följs åt genom livet

Närmare 25 barn och ungdomar, företrädesvis tonåringar, har genom åren landat på gården i Fru Alstad. För tillfället bor här en 17-åring sedan tre år tillbaka och en 15-åring som flyttade in i början av året. Paret Magnusson har haft många långa placeringar, sju år som längst.

– Det är vanligt att man följs åt i livet efteråt, de långa placeringarna släpper man aldrig. Det är inte vi som ligger på, utan det är de som varit placerade som håller eller återupptar kontakten. Det är så fint att se att det går bra för dem och att det kommer inbjudningar till både bröllop och dop, säger Tommy.

Längsta placeringen fick lyckligt slut

Solskenshistorierna är många. Ett exempel är pojken som placerades när han gick på högstadiet.

– Det var stora problem i skolan, bland annat. Han hade gått om ett år och hade bara betyg i två ämnen. Vi bytte skola, han fick betyg i allt och kom in på sitt förstahandsval på gymnasiet. Han bodde här i sju år. Tommy övningskörde med honom så han tog körkort här. Nu har han egen lägenhet och jobb och vi träffas fortfarande, säger Cecilia.

– Vi försöker optimera deras möjligheter till ett bra vuxenliv. Vi är inte mamma och pappa men två vuxna förebilder. Det är inget fel på barnen, ofta är det otillräckligt föräldraskap som ligger bakom placeringen. Samtidigt talar vi aldrig illa om föräldrarna utan det ska alltid finnas möjligheter att hitta tillbaka till varandra senare i livet, säger Tommy.

Bra att ha fingertoppskänsla

Det är inget krav men båda upplever att de har haft stor nytta av sina tidigare yrken som lärare och studie- och yrkesvägledare. Dessutom har det bedrivits både ridskola och ridläger på gården genom åren.

– Du behöver ingen utbildning men det gäller att ha lite fingertoppskänsla och förstå att det kan hända en del. Det är också viktigt att tänka på att det inte är barnets fel och att inte ta något personligt, säger Cecilia.

Får bra stöd under uppdragets gång

Under tiden som du har uppdrag finns alltid möjligheten till råd och stöd.

– Vi har jättebra stöd från socialförvaltningen i Trelleborgs kommun, du känner dig aldrig utelämnad. Det går alltid att ringa om det är något och en gång i månaden har vi grupphandledning tillsammans med andra familjehem. Där råder sekretess och då kan vi diskutera eventuella problem och tillsammans komma fram till lösningar. Sedan erbjuds vi att gå olika utbildningar också, säger Cecilia.

Tommy berättar att det bästa med att vara familjehem är att det alltid är liv och rörelse. De perioder som de inte haft någon placerad hos sig under de senaste 25 åren (och de perioderna har varit korta!) har det känts tomt, tycker han.

– Det är fint att se att det man gör spelar roll. Det enda som egentligen krävs är att du är dig själv och intresserar dig.

Blir en naturlig del

De familjehemsplacerade barnen blir en naturlig del av familjen.

– Det kommer in en person i ditt hem och du måste inkludera på riktigt, helt och fullt. Våra vänner är så vana, om vi är hembjudna till någon så räknas alla med. Genom åren har vi varit i väg på många semestrar och haft jätteroligt ihop. Du behöver alltså inte känna att du blir begränsad på något sätt bara för att du tar uppdrag som familjehem, säger Cecilia.

Finns olika typer av uppdrag

Om någon är osäker finns andra typer av uppdrag som kan vara aktuella.

– Du kanske ska börja som kontaktfamilj? Då tar du emot någon kanske en eller ett par helger i månaden och kan se lite hur det fungerar och känns innan du kanske tar steget och blir familjehem, säger Tommy.

För dig som vill veta mer

  • I Socialstyrelsens regi har webbplatsen www.mininsats.se tagits fram. Här finns värdefull information för personer som är intresserade av att göra en insats för barn och unga. Här finns också intervjuer med personer som redan i dag har engagerat sig och som kan ge en bild av hur det är att vara till exempel familjehem eller kontaktfamilj.
  • Om du vill anmäla ditt intresse för att bli familjehem, jourhem, kontaktfamilj eller kontaktperson gör du det via den nationella e-tjänsten FamiljehemSverige.se. På den webbplatsen kan du förutom att anmäla ditt intresse även testa dig själv för att se om uppdraget passar dig.
  • Om du vill få mer information innan du lämnar intresseanmälan är du välkommen att kontakta socialtjänstens familjehemssekreterare via kontaktcenter 0410-73 30 00 eller familjehemsenheten@trelleborg.se.

Rekommenderade nyheter