50 år av möten firas på Södan

Tidigt på 1960-talet nämndes planerna på ett idrottscentrum för första gången, baserat på handlingarna i kommunens arkiv. Drygt 10 år senare blev visionen sann – och Söderslättshallen invigdes av idrottsprinsen Bertil. Sedan dess har Södan varit en given plats för möten – inom idrott och kultur, mellan föreningar och människor och för fler generationer trelleborgare.

Flygbild över idrottsanläggning
Söderslättshallen är en naturlig mötesplats för många trelleborgare.

2024 är det 50 år sedan Söderslättshallen invigdes. Jubileet uppmärksammas lite extra kommande helg då många föreningar och andra aktörer arrangerar tävlingar, cuper, poolspel, matcher och konserter i den klassiska anläggningen.

All information om jubileet finns på trelleborg.se/sodan50.

Eftersom det händer så mycket roligt i området helgen 18-19 oktober behöver vi hjälpas åt för att det ska flyta på så smidigt som möjligt i samband med transport och parkering. Om du har möjlighet; gå, cykla eller åk kollektivt.

Tack för förståelse och samarbete!

Kostade 11 miljoner

En djupdykning i arkivet visar att idén om Söderslättshallen väcktes någon gång under tidigt 1960-tal. Det är åtminstone då som planerna på idrottscentrum, som var projektnamnet, nämns för första gången.

Kommunen köpte upp mark i området och anordnade en arkitekttävling där fem byråer fick ta fram förslag på hur anläggningen skulle utformas. Beräkningarna visade att Söderslättshallen skulle kosta ungefär 11 miljoner kronor att bygga.

Ursprungligen fanns planer på att bygga en ishall, ett idrottscentrum samt ett utomhusbad. Längs vägen beslutade dock dåvarande fritidsnämnden att bassängen istället skulle placeras vid Dalabadet som planerades och utvecklades ungefär samtidigt.

Naturlig mötesplats

Sedan invigningen av Söderslättshallen som idrottscentrum senare namngavs, då prins Bertil var på plats, har det blivit en naturlig mötesplats för många kommuninvånare. Här har vi genom generationerna träffats för att träna och umgås med vänner, tävla, spela match och uppträda.

Många är idrottarna som startat sin karriär i Söderslättshallen, och flera namnkunniga artister har uppträtt här genom åren.

Kom till Söderslättshallen för att frossa i minnen och drömma om framtiden. Vilka möten vill du se på Söderslättshallen i framtiden? Vem och vad kan bidra till att platsen fortsätter vara en central plats under vår fritid – vår fria tid?

Rekommenderade nyheter