Krav på lokal och utrustning
Du måste anpassa livsmedelslokalen och utrustningen efter verksamhetens storlek och den typ av livsmedelshantering som bedrivs.
En livsmedelslokal ska till exempel vara skadedjurssäker, lätt att rengöra och ha bra flöden.
Lokalen och inredningen
Lokalen och samtliga utrymmen ska vara tillräckligt stora för ändamålet. Lokalens utformning och inredning ska förhindra att livsmedel förorenas av exempelvis smuts, bakterier eller giftiga material. Ytorna ska vara lätt att rengöra och det blir den om ni har täta och släta ytor i lokalen. Då är det också svårt för skadedjur att ta sig in.
All utrustning som kommer i kontakt med livsmedel ska vara lätt att göra ren och bestå av material som är släta, tvättbara, giftfria och korrosionsbeständiga.
Bänkar och hyllor ska vara placerade så att man lätt kommer åt att göra rent under och bakom inredningen. Tänk på att inte förvara något direkt på golvet eftersom det försvårar rengöringen.
Belysningen i lokalen ska vara bra och lampor bör vara försedda med kåpa eller splitterskydd för att förhindra att glas sprids i lokalen om ett lysrör skulle gå sönder.
Bra flöden
Det som är smutsigt ska inte riskera att komma i kontakt med det som är rent. Det är viktigt att flödet mellan ren och smutsig hantering är bra i lokalen. Transportera därför inte transportpallar, ytteremballage, avfall eller smutsig disk genom rena utrymmen – då kan livsmedel förorenas.
Avfall och fettavskiljare
Ni ska sortera avfall på ett hygieniskt och miljövänligt sätt. Förvara livsmedelsavfall i behållare som går att stänga och är lätta att rengöra. Om ni har soprum ska det vara skadedjurssäkrat. Soprummet bör också ha en golvbrunn, så att det går lätt att göra rent och spola. Tänk också på att hantera vått och ruttnande avfall så att ni undviker lukt och andra olägenheter. Ni kan till exempel ha ett kylt soprum eller tömma behållarna ofta.
De flesta livsmedelslokaler ska ha en installerad fettavskiljare – till exempel alla restauranger, caféer och livsmedelsbutiker.
Placera fettavskiljaren i ett separat utrymme, så att den inte påverkar era livsmedel. Tömning bör inte ske genom utrymmen där ni förvarar eller bereder livsmedel.
Kontakta Trelleborgs kommuns kontaktcenter för mer information.