Egen kontroll för en säker livsmedelsverksamhet

Som företagare har du ansvar för god planering och att arbeta förebyggande med livsmedelssäkerhet i din verksamhet. Alla livsmedel ska ha rätt märkning, sammansättning och vara säkra att äta. Ett genomtänkt system är ett bra verktyg för dig i det arbetet.

Du ska planera på vilket sätt du ska hålla koll på hygienen, hur maten ska hanteras och hur du ska lämna rätt information om maten till kunderna. Detta omfattar allt från inköp till försäljning och servering.

Det finns inga krav på exakt hur detta ska se ut, men det finns nationella branschriktlinjer som du kan ta hjälp av när du ska strukturera kontrollen av just din verksamhet. Nationella branschriktlinjer finns bland annat för livsmedelsbutik, restaurang, servicehandel, vård, skola och omsorg, vendingbransch och kosttillskott. Det är frivilligt för dig som företagare att följa dessa riktlinjer.

Livsmedelsverkets nationella branschriktlinjer

Anpassa ditt system efter riskerna

Det viktigaste med din egen kontroll är att den är anpassad efter de risker som finns i din livsmedelsverksamhet. När du känner till riskerna kan du också ta fram bra rutiner för att driva och kontrollera din verksamhet på ett säkert sätt.

Några hälsofaror som du kan behöva se upp med är mikrobiologiska, det vill säga bakterier, virus och svampmögel. Det kan även finnas allergena faror, det vill säga ämnen som framkallar allergiska reaktioner. Allergener finns i exempelvis nötter, vetemjöl och mejeriprodukter.

Ta fram egna rutiner för kontroll

Du behöver ha ett eget system som visar på vilket sätt du ska hålla koll på hygienen, hur maten ska hanteras och hur du ska lämna rätt information om maten till kunderna, alltså hur du uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen. Ditt system ska baseras på god hygienpraxis (GHP) – grundförutsättningarna för att tillverka säkra livsmedel – och de sju principerna i Hazard Analysis and critical control point (HACCP).

Systemet ska bestå av rutiner, kontroller och uppföljning av verksamheten. I dina rutiner ska det framgå vad som ska kontrolleras, vilka risker det finns i verksamheten, hur ofta kontrollerna ska ske samt vad man ska göra om det är något i verksamheten som inte stämmer överens med verksamhetens rutiner (uppföljning av verksamheten).

Om du vill ha hjälp att ta fram rutiner för din egen kontroll kan du vända dig till din branschorganisation eller till ett konsultföretag.

Lokaler, hygien och företagens egen kontroll (Livsmedelsverkets webbplats)

Branschriktlinjer