Kyltorn
Kyltorn används för att föra bort överskottsvärme från en kylprocess, exempelvis i samband med luftkonditionering och i olika industriprocesser. Kyltorn som inte sköts på rätt sätt kan riskera att sprida legionella. Regeringen har beslutat att införa anmälningsplikt för kyltorn för att förebygga risken för spridning av legionella i samhället. De nya bestämmelserna infördes den 1 februari 2024.
Kan påverka hälsan och miljön
Ett kyltorn är en anläggning som kyler ner vatten genom avdunstning till atmosfärens luft. Vid nedkylningen i ett kyltorn tillförs vatten i luftflödet. Då bildas mikroskopiska vattendroppar (aerosoler) av kylvatten som ofta håller en temperatur som gynnar tillväxt av legionellabakterier. Legionellabakterier kan orsaka allvarlig lunginflammation hos personer som insjuknar i legionella. Smittspridning behöver därför förebyggas.
Kyltorn kan även påverka miljön negativt genom utsläpp av förorenat vatten eller kemikalier som används för att behandla vattnet. Om dessa kemikalier inte hanteras korrekt riskerar de att skada vattenlevande organismer. Anläggningar med kyltorn förekommer bland annat i luftkonditionering och i olika industriprocesser. Några exempel på verksamheter där kyltorn kan finnas är livsmedelsindustrier, kyllager, idrottsanläggningar och i kylsystem för fastigheter.
Kommunen har tillsynsansvar
Det är kommunen som har ansvar för tillsyn av kyltorn, men även ansvar att smittspåra vid fall och utbrott av legionella. Genom kunskap om var kyltornen finns ges bättre förutsättningar att bedriva förebyggande tillsyn och förebygga smittspridning. Att kyltorn är anmälningspliktiga gör det lättare för kommunens miljöinspektörer att kontrollera att kyltorn utformas, installeras och underhålls på ett säkert sätt.
Egenkontroll
Verksamhetsutövare är skyldiga att bedriva egenkontroll, vilket innebär tydliga rutiner med kontroll och skötsel av kyltorn för att minska risken för tillväxt av legionellabakterier och negativ miljöpåverkan.
Läs mer
Frågor och svar om anmälningsplikten för kyltorn (Folkhälsomyndigheten.se)