Projekt och samarbeten
Samverkan med andra myndigheter, organisationer och arbetsgivare är en framgångsfaktor i vårt arbete för att bidra till kompetensförsörjning och minskad arbetslöshet i Trelleborg. Kontakta oss om du vill veta mer om något av våra projekt eller samarbeten på den här sidan.
Överenskommelse med Arbetsförmedlingen
Tillsammans med Arbetsförmedlingen har vi en skriftlig överenskommelse med ett övergripande mål att samarbeta för att pressa ner arbetslösheten så långt som möjligt i Trelleborg.
Under 2025 och 2026 fokuserar vi på att hålla tillbaka den förväntade arbetslöshetsökningen genom att:
- öka nyttjandet av de olika anställningsstöden mot rikssnittsnivån
- motverka kompetensbristen genom att få fler personer att delta i kompetenshöjande insatser som leder till arbete.
Målet är att hålla tillbaka mer eller mindre hela den förväntade arbetslöshetsökningen 2025-2026. Samtidigt får fler personer kompetenshöjande insatser via arbetspraktik och studier som på både kort och lång sikt motverkar kompetensbristen hos lokala och regionala företag.
ESF-projekt Yrkeskollen 2.0

Yrkeskollen 2.0 hjälper unga vuxna i Trelleborgs kommun (18–29 år) som varken arbetar eller studerar att närma sig arbetsmarknaden eller återuppta sina studier. Genom individanpassat stöd och en kombination av teori och praktik skapar vi vägar till arbete och utbildning.
Projektet fokuserar på att ge deltagarna praktisk erfarenhet inom bristyrken samt stöd för att slutföra yrkesutbildningar. Syftet är att minska risken för socialt utanförskap, psykisk ohälsa och ekonomisk utsatthet.
Förväntade effekter:
- Fler unga vuxna i arbete eller studier
- Ökad kompetensförsörjning för arbetsgivare
- Stärkt arbetsmarknadsanknytning för deltagarna
Projektet finansieras av Europeiska Socialfonden (ESF) och varar 1 februari 2025 – 31 januari 2027.
Samansvar Finsam
Med gemensamma krafter och samordnade insatser ska projekt Samansvar Finsam se till att fler trelleborgare går från bidrag till självförsörjning. Projektet vänder sig till personer som på grund av olika orsaker står långt från arbetsmarknaden och kan behöva insatser från flera myndigheter samtidigt.
I projektet samverkar Trelleborgs kommun (arbetsmarknadsförvaltningen och socialförvaltningen), Arbetsförmedlingen, Region Skåne och Försäkringskassan för att hitta gemensamma arbetssätt.
Förväntade effekter:
- Fler trelleborgare i arbete eller studier
- Ökad öppenhet för flexibla, individuella lösningar
- Ökad gemensam kunskap om målgruppernas behov av insatser
- Ökad samsyn och bedömningsargument mellan myndigheter.
Projektet finansieras av Samordningsförbundet och varar under 2024-2027.
SALT – Samverkan för attraktiva livsmedelsföretag i tillväxt

SALT syftar till att utveckla samverkan mellan aktörer som stödjer skånsk livsmedelsbransch, för att ge bättre stöd till företag med kompetensutmaningar. Genom kunskapshöjning, nya arbetssätt och fördjupad samverkan ska aktörerna kunna ge bättre stöd till livsmedelsföretagens kompetensförsörjning.
Trelleborgs kommun är en av sju projektpartners tillsammans med Malmö Stad, Livsmedelsakademin, IUC Syd, Länsstyrelsen, Kristianstad kommun, Eslöv kommun och Trelleborgs kommun. Region Skåne finns med som stöd under projektets gång.
Trelleborgs del i projektet handlar om att vara ansvarig för att deltagande kommuner:
- skapar utrymme för att kartlägga och lyssna in företagens behov av utbildningsformerna och dess möjligheter
- informerar om befintligt utbildningsutbud och eventuellt fyller glapp genom att starta nya utbildningar gällande Yrkeshögskolan och Yrkesvux.
Projektet finansieras Europeiska regionala utvecklingsfonden och pågår från februari 2025 till januari 2028.