Ansökningsprocessen
När ska du ansöka eller anmäla?
Om du har en liten avloppsanläggning som inte klarar av att rena avloppsvattnet tillräckligt, behöver du åtgärda ditt avlopp.
Det är upp till dig som fastighetsägare att bestämma vilken typ av anläggning som du vill anlägga. Beroende på vilken typ av avloppsanordning som du tänker anlägga krävs det antingen tillstånd eller en anmälan. Tillstånd ska sökas, eller anmälan göras, i god tid innan avloppsanordning ska anläggas.
Ansökan krävs om du ska:
- anlägga en avloppsanläggning med WC påkopplad
- ändra en avloppsanläggning med WC påkopplad
- koppla på WC till befintlig avloppsanläggning där WC sedan tidigare inte finns inkopplat
- anlägga avlopp för bad-, disk- och tvättvatten (BDT)
Anmälan krävs för:
- väsentlig ändring av avloppsvattnets mängd eller sammansättning. Det gäller till exempel vid utbyggnad av fastighet eller ändrad fastighetsanvändning
- att installera torrtoalett
Miljöavdelningen ska alltid kontaktas när någon ändring i avloppsanläggningen planeras. Du som fastighetsägare ansvarar för att skicka in ansökan/anmälan till miljöavdelningen. När du har fått ett tillstånd, kan du påbörja anläggningsarbetet med avloppsanordningen.
Att anlägga en avloppsanordning utan tillstånd, eller utan att göra en anmälan, medför att du kan få betala en miljösanktionsavgift på 5000 respektive 3000 kronor.
Bedömer miljöavdelningen dessutom att platsen är olämplig, riskerar du förbud att använda
anläggningen och/eller krav på att ändra den.
Hur ansöker du?
I ett tidigt skede kan du kontakta en entreprenör som kan hjälpa dig att utforma avloppsanläggningen. Entreprenören kan också hjälpa till att fylla i ansökan.
- Fundera på vilken typ av avloppslösning som är bäst i dagsläget och i framtiden på den
aktuella fastigheten. Kontakta gärna miljöavdelningen för att få en preliminär bedömning av vilka skyddsnivåer fastigheten ligger inom. - Vid val av teknisk lösning är det viktigt att tänka på hur fastigheten ska användas, kostnader för anläggande och drift, robustheten och skötselbehoven.
- Ta reda på var det finns dricksvattenbrunnar. Planera så att anläggningen hamnar så långt
nedströms som möjligt från den egna och grannars vattentäkter. - Tänk igenom var det utgående renade avloppsvattnet ska släppas ut.
- Prata med grannar som kan bli berörda och undersök gärna möjligheterna att göra gemensamt avlopp för flera fastigheter.
- Inhämta eventuella tillstånd, servitut med mera som kan krävas till exempel för anslutning till dike eller intrång på annans fastighet.
- Vid val av avloppsanläggning krävs att provgrop grävs för kontroll av jordart samt närhet till berg och grundvatten.
- Situationsplanen ska vara i lämplig skala, förslagsvis i skala 1:400. På https://gismobile2.
trelleborg.se/tomtkarta/ går det att skriva ut kartor över fastigheten. En tydlig och skalenlig skiss över tomten går också bra. - Därefter skickar du in undertecknad ansökan/anmälan med en situationsplan till miljö-
avdelningen. Beroende på val av avloppsanläggning behöver prestandadeklaration och CE-märkning bifogas till ansökan. Använd miljöavdelningens ansökningsblankett. Den kan beställas från Kontaktcenter eller laddas ner under självbetjäning på hemsidan trelleborg.se – Bygga, bo och miljö/ Vatten och avlopp/ Avlopp/ Enskilda avlopp/ Enskilt avlopp & Toalett.
Vad ska finnas med på situationsplanen?
- fastighetsgränser och vädersträck (norrpil)
- skalangivelse 1:400
- befintliga och/eller planerade byggnader på fastigheten
- förslag till placering av avloppsanläggningen och eventuellt utsläppspunkt av renat avlopps-
vatten i dike, åkerdränering eller liknande - avloppsanläggningens tilloppsledningar och utloppsledningar
- avstånd från avloppsanläggningens utsläppspunkt till egen vattentäkt (borrad eller grävd brunn)
- avstånd från avloppsanläggningens utsläppspunkt till övriga vattentäkter inom 200 meter från den planerade avloppsanläggningen (detta kan kräva en karta som visar ett större område.)
- eventuella dagvattendräneringar, diken och vattendrag i närheten av fastigheten
- marklutning – använd en karta med nivåkurvor eller nivåangivelser
- tillfartsväg och uppställningsplats för slamtömningsfordon. Max 20 meter från slamavskiljare och/eller minireningsverk. Observera att vägen måste klara transporter med tunga fordon
året runt.