Kustskydd i Trelleborg

Trelleborgs kommun har en kuststräcka på över trettio kilometer. Effekterna av ett förändrat klimat innebär för Trelleborgs del bland annat att hänsyn behöver tas till stigande hav, erosion, dagvattenhantering med ökade skyfallsmängder samt stigande vatten i åarna.

Kommunen har en ambition att skydda befintlig bebyggelse och samtidigt säkerställa att utpekade utbyggnadsområden är lämpliga att bebygga.

Sedan hösten 2019 pågår arbete inom kommunen och med hjälp av externa konsulter för att ta fram ett flertal utredningar som främst berör frågor kring stigande havsnivåer. Vi samlar inkomna rapporter i ämnet här.

Bland frågor och svar nedan hittar du information om havsnivåhöjning, översvämning, erosion och andra relaterade frågor och hur kommunen arbetar med frågorna om kustskydd.

Stormen Babets härjningar fredagen till lördagen den 20-21 oktober 2023 ställde till stor oreda i kustnära områden i kommunen. Många kommuninvånare i allmänhet och drabbade fastighetsägare i synnerhet har frågor. Vad händer nu? Hur ska jag som enskild fastighetsägare tänka? Hur jobbar kommunen med kustskydd här och nu och på längre sikt?

Trelleborgs kommun, planerar att ansöka om tillstånd för anläggande av en ny sandstrand samt anlägga ett sammanhängande högvattenskydd i form av vall väster om Trelleborgs nuvarande hamnområde, vid den Västra Stranden.

Fastighetsägare, allmänhet och andra berörda har möjlighet att lämna in synpunkter fram till och med 4 april 2024.

Trelleborgs kommun har ambitiösa planer för att bygga nya stadsdelar vid kusten. Bland annat pågår arbete med planprogram för Västra Sjöstaden och strukturplan för Sjöstaden.

Det är av stor betydelse att kommunen har en samlad bild och strategiska ställningstaganden för hur frågor om kustskydd ska lösas i den fysiska planeringen. Klimatfrågan är inte begränsad till ett område utan behöver lösas i ett större sammanhang.

Forskningsprojekt

Tjänstepersoner från kommunen deltar också i flera forskningsprojekt, och arbetar aktivt med att söka finansiering från både Sverige och EU för nya forsknings-projekt. Projekten handlar framför allt om att hitta det bästa kustskyddet för de förhållanden som råder i Trelleborgs kommun och lämpligt informationsmaterial riktat till alla som är involverade i arbetet med att anlägga ett kustskydd eller är i behov av att ett skydd kommer på plats.

Kommunens påverkansarbete

Tillsammans med andra skånska kustkommuner arbetar Trelleborgs kommun med att påverka regionen och staten när det gäller ansvar och finansiering av åtgärder för anpassning till klimatförändringarna. Kommunen är bland annat med i flera regionala och nationella nätverk och har möten med Region Skåne, Länsstyrelsen Skåne, andra myndigheter och riksdagsledamöter. I Regional Kustsamverkan för Skåne och Hallands styrgrupp sitter en representant från vardera av de åtta organisationerna Statens Geotekniska Institut (SGI), Sveriges Geologiska Undersökning (SGU), kommunerna, länsstyrelserna samt regionerna i Skåne och Halland. Vid årsmötet i maj 2024 valdes Trelleborgs kommuns hållbarhetsstrateg Johannes Hagström, att representera Skånes kommuner i styrgruppen under de kommande två åren.

Ett samlat ställningstagande för klimatanpassningsfrågorna för hela kommunen behöver behandlas i en översiktsplan. Detta är gjort som ett så kallat tematiskt tillägg till den fördjupande översiktsplanen för 2035. Dokumentet innehåller kommunens syn på risken för översvämning och erosion längs med kusten. Det visar också övergripande på möjliga lösningar för hur riskerna kan minska eller upphöra.