Planbesked

Om du äger en fastighet och planerar att göra en förändring kan det innebära att kommunen behöver göra en ny detaljplan eller förändra den gällande detaljplanen. Då kan du ansöka om ett planbesked.

Ansökan om planbesked

Kontakta planavdelningen om du vill ansöka om planbesked. När du har varit i kontakt med planavdelningen kan du fylla i och skicka in en ansökan.

Ansökan ska vara skriftlig. Ansökan ska innehålla en beskrivning av den åtgärd du tänker göra samt vilket område den avser. Om åtgärden gäller uppförande av byggnader ska ansökan innehålla en beskrivning om ungefärlig omfattning, exempelvis uppskattad bruttoarea, byggnadernas högsta våningsantal, uppskattat antal bostäder, om husen ska vara friliggande eller sammanbyggda och så vidare.

Ansök via länken nedan. Vill du hellre få en blankett hemskickad kan du kontakta planavdelningen.

Ansökan om planbesked (E-tjänst)

Avgift

Du betalar en avgift för planbeskedet – oavsett om beskedet är positivt eller negativt. Avgiften för planbeskedet (PBL 12 kap. 8 §) debiteras i enlighet med kommunens plan- och byggtaxa.

Plantaxan baseras på prisbasbelopp och förändras årligen.

För år 2024 är kostnaden för handläggning av ett planbesked mellan 11 460 – 22 920 kr beroende på hur stor åtgärden är. I specifika fall kan handläggning av planbesked debiteras genom timavgift. Mer information finns i taxans bestämmelser:

Information om taxor och avgifter.

Hur lång tid tar det?

Kommunen ska besluta om planbesked senast inom fyra månader från det att en komplett ansökan kommit in. I planbeskedet får du veta om kommunen kommer att påbörja ett detaljplanearbete eller inte. Om kommunen beslutar och ett positivt planbesked, får du också reda på ungefär när kommunen planerar att påbörja detaljplanen och när den kan antas. Om kommunen beslutar att inte påbörja ett planarbete har du rätt att få veta vilka skälen till detta är.

Vad innebär planbeskedet?

Ett positivt planbesked innebär endast att kommunen tänker påbörja ett detaljplanearbete enligt kommunens beslut. Planbesked är ingen garanti för att kommunen kommer att anta detaljplanen. Ett planbesked är ett kommunalt beslut som du inte kan överklaga.

I planbeskedet kan villkor för planläggning tillkomma i förhållande till ansökan, till exempel en lägre/högre exploatering, utökat ändamål eller typ av bebyggelsestruktur. I planbeskedet beskrivs även vilket planeringsunderlag som sannolikt behöver tas fram vid planläggningen. Det kan vara inventeringar, uppgifter om mark- och grundförhållanden, ägostrukturer, befintliga planförhållanden etcetera. I planarbetet görs sedan en vidare bedömning om vilket underlagsmaterial som behöver tas fram eftersom det kan vara svårt att veta detta innan planarbetet påbörjas.

Planavtal

En förutsättning för att arbetet med detaljplanen ska starta är att ett planavtal skrivs där parterna är överens om planens innehåll och kostnader. Avtalet reglerar kostnader för framtagande av detaljplanen. Avtalet reglerar ej kostnader för framtagande av utredningar, undersökningar eller ritningar/skisser, dessa bekostas av sökanden.