Östervångsparken

Östervångsparken ligger i hörnet av Östervångsvägen och Pomonagatan, mellan Norra kyrkogården och Vångavallen, och sträcker sig upp mot Söderslättshallen.

Flygbild Östervångsparken
Flygbild Östervångsparken

Parken anlades på slutet av 1930-talet och är en symmetrisk formträdgård som idag, i stora delar, ser ut som tanken var vid anläggandet. Parkens ursprungliga form från 30-talet finns kvar men på grund av almsjukan har de pelarformade lundalmarna, som bar mycket av strukturen, behövts tas bort. Dessa har ersatts av plataner som med sina karaktäristiska stammar där barken spricker upp i olika nyanser och de lönn-lika bladen ger parken en speciell karaktär.

Parken har ett mycket högt rekreativt värde och används flitigt av olika sportutövare. Det finns löparslingor, utegym, intervallbacke och stora öppna gräsytor för olika sportaktiviteter. De två backarna i parken, en i söder och en i norr, kan även användas som pulkabacke på vintern.

Vegetationen, som till stor del består av bokträd, bildar ett högt och luftigt tak över hela parken. Detta ger en lummig skogskänsla som bidrar till härlig skugga på sommaren. En cirkulär gräsyta bildar centrum av parken och intrycket av parken känns lite som ett småsyskon till Pildammsparken i Malmö. I korsaxel över gräsytan ligger vid ena sidan en pulkbacke och diametralt emot en plaskdamm helt i, vid tiden för anläggandet, tidens anda. De stora gräsytorna inbjuder till picknick eller bollspel och lekplatsen i söder bjuder på lek under trädkronorna.

Vid den södra entrén finns en paradgräsmatta med årstidsvarierade rabatter som skiftar innehåll flera gånger under året med lökväxter på våren och utplanterade sommarblommor under sommaren. Norr om denna entré har en idegransskog vuxit upp och skapar en spännande tunnel som leder till plaskdammen.

Östervångsparkens historia