Naturvård
Trelleborgs areal består till 82 procent av intensivt odlad jordbruksmark. Trots den begränsade naturarealen har Trelleborgs kommun en relativt rik flora och fauna. Tack vare tillgången på olika naturtyper som ädellövskog, naturbetesmarker, slåtterängar, sandstränder, kustängar och olika småbiotoper, återfinns i kommunen mer än 500 vilda kärlväxtarter.
Skyddsvärda naturområden
I Trelleborgs kommun finns ett 40-tal skyddsvärda naturområden som tillsammans utgör en areal om knappt 7 400 hektar. Dessa områden beskrivs i Trelleborgs kommuns natur- och kulturplan, som syftar till att värna om landskapsbilden, inte minst i kusttrakter, samt till att upprätthålla skötseln av slåtterängar och betesmarker. De naturområden som beskrivs i natur- och kulturplanen har ur ett lokalt perspektiv särskilt stora naturvärden. Vid bedömningen av ett områdes naturvärde vägs flera aspekter in såsom sällsynta arter i området, områdets orördhet, kontinuitet och hur karakteristiskt det är för trakten. Vid bedömningen av ett naturområde vägs även områdets betydelse för forskning och undervisning in samt områdets funktion, till exempel om det är ett viktigt reproduktionsområde.
Skyddad natur
Det finns fyra naturreservat i Trelleborgs kommun: Dalköpinge ängar, Beddinge strandhed och Fårabackarna, som är strandhedar eller strandängar vid kusten, samt Maglarps sandtag som är en bevarad del av en gammal sandtäkt. I norr ligger kommunens enda Natura 2000-område, Ugglarps mosse. Mossen är utpekad i habitatdirektivet för förekomsten av citronfläckad kärrtrollslända.
Natur- och Kulturmiljöplan
I Trelleborgs kommuns Natur- och Kulturmiljöplan beskrivs hur kommunens många värdefulla natur- och kulturmiljöer ska tillvaratas och vidareutvecklas på ett hållbart sätt, när man planerar och bygger för framtiden. Natur- och kulturmiljöplanen är ett politiskt antaget strategidokument från 2010.