Valborgsmässobål
Du som ska arrangera ett offentligt firande av valborg med eldning av ett bål ska söka tillstånd för detta hos markägaren och hos Polismyndigheten om det behövs tillstånd för den allmänna sammankomsten. Eldningen behöver inte anmälas till räddningstjänsten.
Från och med 2025-02-18 behöver man inte längre söka dispens för eldning vid valborg om eldningen sker i samband med en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning. För att en tillställning ska anses vara offentlig eller allmän, krävs det att allmänheten har tillträde till den.
Att tänka på för att anordna en valborgsmässoeld:
- Kontrollera att det inte är eldningsförbud innan du tänder valborgsmässoelden.
- Du behöver markägarens tillstånd för att anordna en valborgsmässoeld
- Bålets storlek bör begränsas till åtta meter i diameter och tre meter på höjden.
- Bålet ska av miljö- och brandspridningsskäl endast innehålla torra träprodukter såsom grenar, kvistar och ris. Däck, plast, byggavfall och liknande ska inte eldas upp.
- Använd inte bensin eller andra brandfarliga vätskor när bålet ska tändas.
- Platsen för eldning ska väljas så att risken för brandspridning till mark, vegetation och byggnader minimeras. Minsta avstånd till byggnader bör vara 75 meter.
- Brasan bör placeras på icke-brännbart underlag, exempelvis en grusplan, samt inte för nära annat brännbart material. Vind, gnistor och så vidare bör tas i beaktning.
- Det ska finnas säker tillgång till vatten så att brandspridning kan förhindras. Detta kan vara kopplad och trycksatt vattenslang eller vattenfylld tunna med hinkar
- En namngiven person ska finnas som ansvarar för eldningen och att elden släcks ordentligt när arrangemanget är över.
- Fåglar och andra smådjur, till exempel igelkottar ska skyddas – flytta eller lyft upp rishögen och kontrollera så noggrant som möjligt att inga djur har gömt sig i riset.
Blankett för ansökan om tillstånd för den allmänna sammankomsten finns på Polisens hemsida.