Nej, endast Trelleborgs kommuns matavfallspåsar är godkända att slänga i matavfallsfacket.
Genom att använda papperspåsar introduceras endast extra papper i kretsloppet. Bioplastpåsar, som till exempel majsstärkelsepåsar, innehåller fortfarande en stor mängd fossil olja Dessa påsar bryts inte ner utan följer med biogödseln ut på åkermarken. Dessutom kan de ge driftproblem i anläggningarna.
Om 70 % av allt matavfall från hushåll i Sverige samlas in och rötas skulle den producerade biogasen kunna ersätta 73 miljoner liter bensin, det räcker till årsförbrukningen av drivmedel för 85 000 bilar.
Matavfallet genomgår en rötningsprocess i cirka 30–60 dagar. Då bildas energirik metangas som renas och på det viset blir biogas. Jämförelsevis tar det cirka 100 000 år för olja att bildas och utvinnas.
Fäst en matavfallspåse mellan locket och kärlet innan tömning, då lämnar chauffören nya påsar. Du kan även hämta påsar själv på våra Återvinningscentraler eller hos Kontaktcenter.
Påsarna ingår i taxan du betalar så tänk på att endast använda påsen till ditt matavfall och inget annat.
Saknas det påsar vid kärlets uppställningsplats/miljöhus, kontakta fastighetsägaren. Du kan även hämta påsar kostnadsfritt på våra Återvinningscentraler och hos Kontaktcenter.
Ja, matavfall är alla matrester som blir över när vi har lagat och ätit mat. Utöver det kan vi slänga kaffefilter med sump, tepåsar, lite hushållspapper och mindre mängd stekfett.
Matavfall är alla matrester som blir över när vi har lagat och ätit mat. Utöver det kan vi slänga kaffefilter med sump, tepåsar, lite hushållspapper och mindre mängd stekfett.
En mindre mängd stekfett/matolja som torkas upp av hushållspapper går bra att slänga i matavfallspåsen. Större mängder matolja ska samlas i väl sluten behållare så som plastflaska eller mjölkförpackning och slängas i restavfallsfacket. Du kan även som privatperson lämna din förbrukade matolja till Trelleborgs ÅVC.
Har du större mängd flytande matolja utan matrester i kan du lämna den i en genomskinlig glas-eller plastbehållare på Sysavs återvinningscentraler. Maxgräns per lämningstillfälle är 5 liter.
Vi använder kakor för att löpande förbättra webbplatsen och för att möjliggöra viktiga funktioner. Du kan välja att godkänna eller neka kakor.
Läs vår policy för kakor