Förpackningar

Förpackningar av plast, metall, glas, papper, trä och övrigt förpackningsmaterial omfattas av förpackningsdirektivet. Kommunen är ansvarig för insamlingen från hushåll och från samlokaliserade verksamheter sedan 1 januari 2024.

Samla alla plastförpackningar, både hårda och mjuka, i en plastpåse innan du lägger dem i kärlet
Samla alla plastförpackningar, både hårda och mjuka, i en plastpåse innan du lägger dem i kärlet.

Insamlingen varierar mellan olika förpackningsslag och sker antingen fastighetsnära, via återvinningstationerna eller via återvinningscentralerna. Efter att förpackningarna samlats in lämnas de till producenterna som är ansvariga för återvinningen.

Cirkulärt och miljövänligt

Genom att sortera ut dina förpackningar bidrar du till en cirkulär och mer miljövänlig vardag. Avfall är en resurs som kan göra nytta många gånger om det sorteras rätt. Papper kan återvinnas upp till sju gånger utan att kvaliteten försämras. Glasflaskor, konservburkar och kaviartuber kan återvinnas hur många gånger som helst.

15 återvinningsstationer

I Trelleborgs kommun finns 15 återvinningsstationer där du kan lämna förpackningar av metall, plast, papper och glas. Här kan du också lämna småbatterier. Övrigt förpackningsmaterial kan du lämna på återvinningscentralerna i Smygehamn, Anderslöv eller Trelleborg.

Återvinningscentraler och återvinningsstationer

Insamling från samlokaliserade verksamheter

Vad är en samlokaliserad verksamhet?

En näringsverksamhet som drivs i ett flerbostadshus eller småhus och som använder samma avfallskärl för förpackningar som hushållen i fastigheten räknas som en samlokaliserad verksamhet. Exempel på en samlokaliserad verksamhet kan vara en frisör eller restaurang. Om verksamheten däremot har egna sopkärl räknas verksamheten inte som en samlokaliserad verksamhet, även om sopkärlen finns i samma miljörum som hushållens kärl.

En samlokaliserad verksamhet som tillsammans med hushåll använder behållare och andra anordningar för hantering av avfall på eller i anslutning till en fastighet kan välja att kommunen samlar in verksamhetens förpackningsavfall.

Du som bedriver en verksamhet som räknas som en samlokaliserad verksamhet måste själv anmäla om du vill lämna ditt avfall i samma kärl som de boende eller om du vill köpa tjänsten från en privat entreprenör.

Så anmäler du

Du anmäler enkelt sophämtning från samlokaliserad verksamhet via kommunens e-tjänstplattform. Observera att du behöver göra en anmälan om samlokalisering även om verksamheten redan idag delar kärl med hushållen i fastigheten.

Tänk på att du som har en verksamhet i ett flerbostadshus måste ha en dialog med din fastighetsägare, bostadsrättsförening eller samfällighet för att få veta om det finns utrymme i miljöhuset innan du väljer.

Anmälan samlokaliserade verksamheter (e-tjänst)

Plast i påse

Det händer att plastförpackningar, särskilt mjukplasten, flyger i väg vid tömning av avfallskärlen. För att inte riskera att plasten hamnar i vår natur ber vi dig att hantera plastförpackningarna så här:

Samla alla plastförpackningar, både hårda och mjuka, i en plastpåse innan du lägger dem i kärlet. För att inte behöva köpa nya går det bra att använda gamla plastpåsar, eller till exempel brödpåsar.
Försök att pressa ut all luft ur påsen innan du knyter ihop den så tar plasten mindre plats i kärlet.
Plast är på många sätt ett bra material men i naturen gör den skada. Plasten sönderdelas, bryts ner till mikroplast och följer med vind och vatten till havet. Att samla ihop plastförpackningarna i en påse är ett enkelt sätt att hindra läckaget av plast till naturen.

Vanliga frågor och svar om "Plast i påse"