Hämtning av avfall på vintern
Vinterväder med minusgrader, snö och is kan betyda stora utmaningar för sophämtningen i kommunen. Snövallar, halka och fastfrusna matavfallspåsar ställer ibland till det, men det finns mycket du kan göra för att underlätta för personalen som tömmer kärlen.
Som fastighetsägare delar du ansvaret för renhållning och snöröjning av och omkring de kommunala gatorna med kommunen. Kommunen sköter renhållning och snöröjning av gator, cykelbanor och offentliga platser. Du som fastighetsägare har ansvaret för eventuell gångbana mellan din fastighet och gatan.
Ditt ansvar som fastighetsägare
Tänk på att ansvaret att se till gångbana utanför din fastighet gäller hela året. Du som är fastighetsägare har ansvar för att:
- Se till att växtlighet på din tomt inte hindrar framkomlighet eller fri sikt för trafikanter.
- Ta bort ogräs, sopa och hålla rent, samt hålla rännstensbrunnar på gångbanan fria från skräp, löv, snö, is och annat som kan hindra vatten från att rinna undan.
- Så snart som möjligt ta bort snö och is som kan utgöra hinder för gångtrafikanter eller innebära risk för halka.
- Sanda eller genomföra andra åtgärder för att motverka halka.
- Hindra istappar och snöras från tak.
Underlätta soptömningen vintertid
Vinterväder är en utmaning både för dig som fastighetsägare och för kommunens sophämtare. Håll avfallskärlet, dragvägen och körvägen fria från snö och is.
Snö på avfallskärlet
Nysnö är vanligen inget problem för våra chaufförer, men om snön fallit ymnigt eller legat i flera dagar kan det bli tungt. Det är chauffören som gör bedömningen om det är möjligt att tömma kärlet eller inte. Tänk på att chaufförerna lyfter på väldigt många lock under sina rundor och förslitningsskador i axlar är en vanlig arbetsskada vi vill slippa. Sopa bort snön från soptunnans lock så underlättar du sophämtningen.
Dragvägen ej snöröjd eller halkbekämpad
Du som fastighetsägare ansvarar för att dragvägen mellan sopkärlet eller tömningsanslutningen och platsen där sopbilen stannar uppfyller följande krav: Dragvägen ska hållas fri från hinder, röjas från snö och hållas så halkfri att personalen kan gå och flytta kärl eller slang utan svårighet. Dragvägen ska ha belysning. Detta gäller både vid tömning av kärl och när slang dras till små avloppsanläggningar och fettavskiljare.
Körvägen ej snöröjd eller halkbekämpad
Många vägar som är plogade är plogade för personbil och är därför inte per automatik farbara för tunga fordon. Man brukar säga att om skolbussen är inställd kan inte heller sopbilen komma fram. Det är också olika för olika sopbilar eftersom de är olika stora och har olika utmaningar.
Tips för vintern
Det finns faktiskt en hel del du kan göra för att undvika fastfruset avfall i kärlen och underlätta för våra chaufförer under vintern.
- Låt matavfallet rinna av innan du lägger det i matavfallspåsen. Lägg gärna lite papper i botten. Använd påshållaren så att matavfallspåsen luftas.
- Lägg påsen utomhus en stund så att den fryser till innan du lägger den i soptunnan. Stäng påsen ordentligt.
- Vid minusgrader är det bra att skaka avfallskärlet så att matavfallspåsarna lossnar från väggarna om de skulle ha frusit fast. Vill påsarna inte lossna kan du försiktigt hacka loss dem med spade, kvast eller liknande.
- Ha för vana att tvätta ur kärlen om väderleken är på väg att bli kall. Matavfallspåsar som är kladdiga eller fuktiga kan frysa fast i kärlet i minusgrader. Chauffören kan inte kontrollera att kärlen tömts helt eftersom sopbilen tömmer soporna mekaniskt.
- Skotta bort snö och sanda på platsen där dina sopkärl är placerade så att sophämtaren kommer åt att tömma kärlen. Bor du vid enskild väg har du ansvaret att se till att vägen inte är för hal för sopbilen.
- Om vi inte har kunnat tömma ditt sopkärl på grund av att det inte är skottat eller sandat runt kärlen gör vi ett nytt försök att tömma vid nästa ordinarie tömningstillfälle. Skotta och sanda ordentligt inför!
- Om ditt kärl skulle bli fullt innan nästa ordinarie tömning så kan du beställa en extratömning genom våra kundsidor.
Sms vid driftstörningar
Du vet väl att du kan få sms från oss vid driftstörningar?
Du som har abonnemang på fyrfackskärl eller trädgårdsavfallskärl har möjlighet att ta emot aviseringar via sms som påminner om när vi tömmer dina kärl. Tömningsaviseringen går ut dagen före ordinarie tömningsdag. Avisering via sms kan du också få om avfallshämtningen påverkas av driftstörningar.
Logga in i kundportalen
För att du ska kunna ta emot våra sms behöver du registrera ditt mobilnummer i vår kundportal. Du loggar in via våra kundsidor för VA och avfall. I kundportalen anger du ditt mobilnummer och bekräftar att du vill få aviseringar via sms.
Du kan också kontakta Trelleborgs kommuns Kontaktcenter och be dem om hjälp att registrera att du vill ta del av våra sms.
Kontaktcenter
Trelleborgs kommun
231 83 Trelleborg
Trelleborgs kommun
Algatan 29
231 42 Trelleborg
Kontaktcenters öppettider (helgfria dagar):
- Måndag-torsdag 08.00-16.30
- Fredag 09.00-16.00